Belgische zuivelfabrikant brengt expertise naar Rwanda

 

 

Inex ondersteunt Blessed Dairies

 

De zuivelsector in Rwanda is belangrijk voor de economische ontwikkeling van het land. Het stabiele klimaat en de goede infrastructuur maken van Rwanda een ideaal land voor zuivelproductie. Vandaag de dag telt Rwanda 96 melk collectie centra en meer dan 100.000 huishoudens houden melkvee. Voor deze mensen betekent de Rwandese zuivelindustrie vaak een uitweg uit de armoede.

Melk kiosken in Kigali

In 2004 startte de Rwandese ondernemer Milton Ngirente met een klein idee: op verschillende plaatsen in Kigali installeerde hij melkkiosken waar hij rauwe melk verkocht die hij ophaalde bij boerencoöperatieven. Omwille van de hoge melkproductie en grote melkoverschotten, zag hij in 2012 de noodzaak om een kleine productie-unit op te starten voor de verwerking van die extra overschotten. Het zuivelbedrijfje Blessed Dairies werd geboren! Dankzij de productie van verschillende melkproducten zoals gepasteuriseerde melk, room, mozzarella en yoghurt gingen de overschotten niet verloren en kon Blessed Dairies een toegevoegde waarde creëren. Toch botst het melkbedrijf tegen een aantal uitdagingen aan.

Belgisch-Rwandees partnerschap

Inex, een gevestigde waarde in het Belgische zuivellandschap, speelde al langer met het idee een zuivelproject te ondersteunen in Afrika. Via Exchange kwamen ze in contact met Blessed Dairies.

Gedelegeerd bestuurder Cathérine Gilain-Pycke bracht in augustus 2019 een eerste bezoek aan Blessed Dairies en in oktober reisde Milton Ngirente naar Bavegem om de indrukwekkende productie-unit van Inex te zien.

Inex kan al jaren rekenen op duurzame groei en zet sterk in op innovatie. Inex is daarom dé ideale partner om Blessed te begeleiden in procesoptimalisatie. Daarnaast zal de Vlaamse zuivelproducent Blessed ook ondersteunen in de zoektocht naar de juiste verpakking en de knowhow inzake standaardisering van melk.

Doneer

Wil jij zelf bedrijven zoals Blessed Dairies ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar