CPP kijkt terug op een geslaagd pilootjaar

CPP of “Company Platform Partnership” is een pilootproject dat door Exchange werd gelanceerd in 2021. Exchange leidde de proeffase (2021-2022) en ging op zoek naar Afrikaanse en Europese KMO’s met grote belangstelling voor partnerschappen (commercieel, technologisch, financieel of een combinatie daarvan) met een win-win-modus voor ‘Creating Shared Value’.

Een goed moment voor een eerste terugblik.

Vincent Van horenbeeck kijkt met een positief gevoel terug op het pilootproject CPP, waarbij Exchange vzw dit werkjaar verschillende successen boekte.

“Het bijzondere aan dit project is dat we meer deden, door de aanwezigheid van onze partners in het Zuiden (BDM's) en onze opgebouwde expertise. Net die twee zaken zorgden ervoor dat het eenvoudiger was een brug te leggen tussen ondernemers in het Zuiden en het Noorden.

We ondersteunden KMO's en kleine start-ups bij hun plannen om in het Zuiden aan de slag te gaan. Voor deze opdrachten werd Exchange betaald, waarmee we inkomsten genereerden. De leefbaarheid van dit CPP-model wordt nu verder doorgelicht maar de ervaringen waren goed. In september landen we met een rapport over dit experiment.

We merkten dat die expertise echt wel een meerwaarde was om die brugfunctie te kunnen vervullen. Samen met onze medewerkers in het Zuiden is het daarom belangrijk verder te bestuderen of dit model leefbaar is. Misschien kunnen we, indien de evaluaties positief zijn, een model presenteren dat deze betaalde dienstverlening aanbiedt. Dit op maat van kleine bedrijven die wij of geïnteresseerden met elkaar in contact brengen en tot samenwerking bemoedigen.”