Een onderneming in volle transitie

 

 

Strategie als leidraad voor de toekomst

 

Het Business Model van de stadsboerderij Gudie Leisure Farm focust zich op het creëren van werkgelegenheid voor jongeren in Oeganda. Jongeren krijgen als Business Manager Apprentice (BMA) een heuse landbouwopleiding op de boerderij waarna ze terugkeren naar hun geboortedorp en zelf een mini Gudie Leisure Farm opzetten (VELA). Zo'n VELA, oftwel een Village Entrepreneurship Learning Association, staat op haar beurt in voor het opleiden van jongeren in het dorp. Het multiplicator effect van het programma kan niet overschat worden aangezien ook andere actoren in de waardeketen bij de VELA betrokken worden en zo nog extra tewerkstelling creëert.

Maar Gudie Leisure Farm staat voor heel wat uitdagingen. Het bedrijf is in volle ontwikkeling en slaagde erin interesse te wekken van verschillende internationale actoren. Het gevolg? Een heuse investering in de boerderij en haar model!

Met deze enorme groei voor de deur heeft het bedrijf nood aan een lange termijn visie en een uitgekiemde strategie. Exchange experten Katy Vancoillie, oprichter van de professionele bachelor Idea & Innovation aan de Erasmushogeschool, en Johan Borghys, sinds jaar en dag strateeg bij de Colruyt groep, trokken naar Oeganda om Gudula Naiga Basaza te adviseren rond de uitbouw van haar ambitieuze project.

 

De tandem Katy-Johan deed een diepgaand onderzoek bij het bedrijf waarna het samen met Gudula een lange termijn strategie uit tekende. In deze strategie krijgen de VELA's een cruciale rol, maar worden ook de vele partners actief betrokken om zo het volledige netwerk optimaal te benutten.

Samen met Gudula bekijken Katy en Johan wat de volgende stappen zijn binnen het programma. Wees verzekerd, aan sociale impact zal het niet ontbreken!

Kleine landbouwers omscholen tot agripreneurs dat is de missie van Gudie Leisure Farm (Oeganda).

Sociaal ondernemerschap en duurzame landbouwbedrijven: ook in Oeganda booming business!

in Oeganda

Doneer

Wil jij zelf bedrijven zoals Gudie Leisure Farm ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar