Handtassen met Afrikaanse touch van Imigongo

 

 

 

 

ethische-mode-voor-afrika

Ethische mode voor Afrika

in Rwanda

Joselyne is een jonge Rwandese die in 2010 met haar eigen kledinglijn startte. Ondertussen groeide deze kledinglijn uit tot het in Rwanda alombekende modelabel Rwanda Clothing. Naast kleding, ontwerpt Joselyne ook meubels en interieuritems. Graag wou ze haar klanten ook kwalitatieve handtassen aanbieden. Exchange ging voor haar op zoek naar de ideale expert en vond die in Liesbeth Verhelst, designer achter het handtassenlabel ZLQ.

In 2016 ging Liesbeth een eerste keer naar Kigali om samen te werken met Joselyne en haar een eerste introductie te geven in de basistechnieken voor de productie van handtassen.

Na die eerste training, maakte en verkocht Joselyne al een heel aantal handtassen, maar merkte ze al snel dat de kwaliteit te wensen overliet. Graag wou ze meer leren over het gebruik en de verwerking van handtassenaccessoires. Ook botste ze op een paar problemen in de handtassenpatronen die ze zelf had ontworpen.

Begin 2019 werd er een vervolg gebreid aan deze eerste training: de door Joselyne gecreëerde modellen werden verbeterd, twee nieuwe kleermakers die in Joselynes atelier werken, werden verder opgeleid. Ook werkten de twee dames aan vier nieuwe modellen voor in Joselynes handtassenlijn; een ronde handtas, een rugzak, een shopper, een clutch en een langwerpige portefeuille.

Voor Liesbeth zelf was deze tweede training ook een leerproces. Doordat de juiste basismaterialen niet altijd voorhanden zijn in Rwanda, moest ze extra creatief uit de hoek komen. Joselyne voegde op haar beurt haar eigen stijl toe door IMIGONGO kunst in de modellen te verwerken. Imigongo is een traditionele kunstvorm uit Rwanda, waarbij door middel van koeienmest voornamelijk geometrische patronen gevormd worden.

Het resultaat van de samenwerking tussen deze twee jonge ondernemende dames is verfrissend mooi, met een eigentijdse Rwandese toets. Well done, Joselyne en Liesbeth!

Doneer

Wil jij zelf bedrijven zoals RW&A ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar