Kennisoverdracht van boer tot boer!

 

REO Veiling als mentor van het Malawiaanse Tradeline

 

Als versterker van kmo's in Malawi zal Tradeline in de toekomst een meer commerciële rol spelen.

Tradeline gaat met de kleine boer ‘de boer op’

in Malawi

Tradeline Corporation Ltd in Malawi is een sociale onderneming die KMOs in de landbouwsector ondersteunt. Die ondersteuning maakt Tradeline waar door het aanbieden van business development, financiële diensten en markttoegang. In Malawi is er geen gestructureerde markt voor fruit en groenten. De grote meerderheid van de Malawiaanse fruit- en groenteproductie is in handen van kleine boeren die weinig tot geen toegang hebben tot formele verkoopkanalen. Dit leidt ertoe dat boeren tot 25% van de hun oogst verloren zien gaan omdat ze niet in staat zijn de oogst op een winstgevende manier te verkopen op de formele markt. Hoewel heel wat fruit en groenten lokaal geteeld worden, wordt voor de verkoop in supermarkten toch nog steeds ingevoerd vanuit Zuid-Afrika. Net omdat de link tussen kleine producenten en de kopers ontbreekt. Tradeline werkt vastberaden aan het opzetten van een coöperatief marktdistributie centrum voor fruit en groenten om zo de bevoorradingsketen te transformeren. Op die manier wordt de formele markt ook toegankelijk voor kleine boeren en hun coöperatieven.

REO Veiling is een Vlaamse landbouwcoöperatie en al 75 jaar gespecialiseerd in het veilen van fruit en groenten. Met begeleiding van Exchange kreeg een delegatie van Tradeline de mogelijkheid om op studiebezoek te gaan in Vlaanderen.  REO Veiling werkte een intensief programma uit boordevol inspirerende bedrijfsbezoeken die Tradeline overtuigen van het belang van het opzetten van een coöperatieve veilingstructuur. De REO leden die deelnemen aan het programma zijn meer dan enthousiast om hun ervaringen en getuigenissen over hun lidmaatschap aan de veiling met Tradeline te delen. Dat levert prachtige gesprekken op van boer tot boer.

REO is gemotiveerd om als mentor de coaching van Tradeline op te nemen. Een vertegenwoordiger van REO groette de delegatie zelfs in het Chichewa, als dat geen warm welkom is!

Exchange zal het partnerschap tussen Tradeline en REO verder faciliteren. De partners structureren de Malawiaande fruit- en groentenmarkt en bieden economische groeikansen aan kleine boeren, de manier om inclusieve economische groei waar te maken!

Doneer

Wil jij zelf bedrijven als Tradeline ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar