Made in Rwanda!

 

Exchange en APEFE slaan de handen in elkaar!

 

Exchange vzw organiseerde in samenwerking met APEFE een vorming rond patroontekenen voor leerkrachten van een aantal technische scholen en medewerkers van een aantal kleermakersbedrijven. Na een eerste needs assessment bleek namelijk snel dat er een hoge nood was aan dit soort training.

Onder andere conceptualisatie van kledingstukken, de uitwerking naar productie toe en de organisatie van een kleine productieketen maakten deel uit van de training.

Exchange experte Chris Vijt was erg tevreden over de inzet van de deelnemers en had de kans om enkele ateliers te bezoeken om zo een beeld te krijgen over hun productie “Ik apprecieer enorm de inzet van de kleermakers en de leerkrachten, maar bijkomende vormingen zullen nodig zijn om de nieuw verworven vaardigheden te versterken zodat ze die ook effectief zullen gebruiken in hun ateliers”.

Met deze training willen Exchange en APEFE de Private Sector Federation helpen om een antwoord te bieden aan het nieuwe beleid ‘Made in Rwanda’ waarin de Rwandese overheid lokale bedrijven wil versterken in de eigen lokale Rwandese productie om Rwanda minder afhankelijk te maken van import.

Bedrijfsleider Jean Marie Vianney Ntirushwa van CENTRE DODA NEZA Ltd. is alvast heel tevreden over deze eerste training: “Dankzij de lessen van Chris ken ik nu de internationale maten en normen inzake confectie. Verder heb ik ook geleerd om via specifieke methodes van patroontekenen te besparen in het gebruik van stoffen. Ik kan nu ook verschillende modellen maken voor verschillende klanten op basis van internationale standaarden in plaats van voor elke klant op maat te werken.