Ondernemerschap in Afrika: Het standpunt van Exchange

General manager Frank Foulon aan het woord

Exchange gelooft rotsvast in het potentieel en de kracht van Afrikaans ondernemerschap, zonder blind te zijn voor de grote uitdagingen waarmee ondernemers er te maken kunnen krijgen op niveau van basisinfrastructuur, nutsvoorzieningen, veiligheid en algemene tekortkomingen in de zakenwereld. Deze hindernissen zullen geleidelijk worden opgeheven, in sommige landen ten zuiden van de Sahara zelfs sneller dan ooit voor mogelijk gehouden. Het Afrikaanse ondernemerschap zal de motor zijn van economische kracht in het jongste, snelst groeiende continent, bedeeld met de grootste natuurlijke rijkdommen van de planeet.

Exchange, door haar rol in het ondersteunen van privé-ondernemerschap in Afrikaanse landen, is er trots op deel uit te maken van dit proces en als facilitator Noord en Zuid bij elkaar te brengen om het succes van deze dynamische groei te ondersteunen. Ons werkmodel, waarbij we rechtstreeks connecteren met de ondernemers in het Zuiden, geeft ons het voordeel om op kleine, maar concrete schaal praktijk te geven aan de grote theoretische kaders en modellen die door de belangrijke spelers worden gebruikt, de 'Strategische Ontwikkelingsdoelen' (SDG's) en 'globale partnerschappen '. Exchange staat 100 procent aan de kant van die Zuid-ondernemers, sterk gemotiveerd, getalenteerd en vol energie als ze zijn.

Sommige van onze lezers, zelfs tussen diegenen die onze organisatie steunen, blijven eerder  sceptisch over de kansen op succes van onze missie. We zijn ons bewust van de moeilijkheden en weten dat in de wereld van ondernemers verscheidene keer falen op de weg zal liggen van een beperkt aantal succesverhalen. Onze motivatie is daarom niet minder groot.  De economische omwenteling van het Afrikaanse continent zal elk jaar aan kracht toenemen en onze niche van Noord-Zuidsamenwerking via ondersteuning van privé ondernemerschap zal steeds meer partners, ondernemers en individuen overtuigen van haar potentieel.