Rwandese onderdompeling loont!
Zoals in vele Afrikaanse bedrijven, duiken er ook bij Manumetal veel aandachtspunten op wat het operationele management betreft. De rol van operationeel manager is vaak moeilijk in te vullen in Rwanda. Robert Bayigamba, CEO van Manumetal en Dominiek Dolphen, de groeiprogramma coach schreven deze expertise terecht in het actieplan van het programma. Omdat het operationele management niet in 1,2,3 wordt verbeterd, zocht Exchange een vrijwilliger die zich gedurende langere periode kon vrijmaken. Die vonden we in Michel Bossaer. Bleek dat Michel ook nog eens de Rwandese bedrijfscultuur door en door kent; hij werkte bijna twintig jaar in verschillende operationele rollen in Burundi en Rwanda. Van een match gesproken!

Van maart tot mei stak Michel de handen uit de mouwen met als doelstelling het operationele management van Manumetal op punt te zetten. De eerste weken nam Michel ruim de tijd om alle chefs d’ateliers goed te leren kennen en de huidige manier van werken in kaart te brengen. Op basis daarvan maakte hij samen met de verantwoordelijken een actieplan op ter verbetering.
Vanaf april werd dit actieplan uitgelegd aan de arbeiders en geïmplementeerd door de chefs d’atelier onder begeleiding van Michel.
Vooral de logistiek van het bedrijf werd in kaar gebracht en verbeterd. Ook begeleidde Michel het team in de ontwikkeling van een nieuw systeem om de stock concreet bij te houden. Voordien moest de productie vaak worden stilgelegd omdat het materiaal soms ontbrak. Daarnaast werd er ook een onderhoudssysteem ontwikkeld en een nieuw onderhoudsteam samengesteld. Foutmeldingen van machines worden nu consequenter opgevolgd en pannes worden sneller opgevolgd zodat de productie kan blijven verder gaan.
Dankzij Michels inzichten en inzet, zijn er grote stappen vooruit gezet. De chefs d’ateliers kunnen nu met fierheid zeggen dat de productie steeds blijft draaien. Dit zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de omzet van Manumetal!