Vluchteling ondernemers doen aan Import en Export

Potentiële ondernemers volgen sessies douane bij Microstart Antwerpen

 

Lees het verhaal

 

 

AZO!

In ons vorig nieuwsartikel "Vluchtelingen ondernemen in Vlaanderen" lichtten we reeds het ambitieuze AZO! project toe. Ook de rol van Exchange vzw als schakel tussen de vluchteling ondernemers en de private sector werd toegelicht. Via kortstondige kijkstages wil Exchange namelijk de kennis van de lokale markt voor de kandidaat ondernemers verhogen en op hetzelfde moment een eerste aanzet geven om het netwerk van de vluchtelingen te vervlaamsen.

Importeren en Exporteren

Iedereen die ooit voor langere tijd in het buitenland vertoefde kent het gevoel zeker en vast. Het gemis naar de producten die je thuis hebt. Is het nu een Belgisch biertje of Belgische chocolade, je vertrouwde tv-programma's of Rode Duivels shirt, in het buitenland lijken al deze producten wel van de aardbol verdwenen.

Veel allochtonen kiezen er dan ook voor producten uit hun geboorteland te importeren naar hun nieuwe land van woonst. Op die manier kunnen zij en hun omgeving deze vertrouwde producten opnieuw consumeren en kunnen ze tevens nieuwe producten in België en Europa promoten.

Ook het exporteren van Europese producten naar het land van herkomst is een aantrekkelijke optie voor allochtonen die willen ondernemen. Ze kennen de markt in het land van herkomst namelijk beter dan vele van de Europese producenten en beschikken vaak over een uitgebreid netwerk ter plaatse.

Douanestage

Veel van de vluchtelingen in het AZO! project hinken op dezelfde gedachte en verlangen ernaar te importeren of exporteren tussen België, en in uitbreiding naar Europa, en hun streek van herkomst. Daarom startte Exchange samen met Steve Mees, Business Correspondent Customs and Excise bij FOD financiën, een reeks informatieve en praktische sessies rond import en export op.

Een eerste sessie vond plaats op dinsdag 27 maart in de lokalen van Microstart Antwerpen. Op deze sessie werd een globaal overzicht gegeven van de verschillende stappen, the do's and don'ts en wetgeving wanneer je wil importeren of exporteren. Een 2de sessie die onlangs plaatsvond, op woensdag 11 juli, focuste meer op de praktische kant van het verhaal. Zo werden import tarieven berekent en douaneformulieren ingevuld. Op basis van specifieke vragen die de kandidaat ondernemers nog hebben zal een 3de sessie georganiseerd worden.

In de praktijk

Veel van onze kandidaten in het AZO! project zijn reeds bezig met het importeren van producten. Een Turkse onderneemster importeert reeds zijde en verwerkt het in België tot een afgewerkt product voor het te verkopen.

"De kosten die ik spendeerde aan import taksen en kosten om het product hier te krijgen kosten mij bijna evenveel als het product zelf. Steve gaf zeer concrete tips en aanwijzingen om mijn kosten in de toekomst te drukken!"

We hopen dat we dankzij de douanestages een impact hebben op het verhaal van de vluchteling ondernemers. En stiekem verheugen we ons ook op de vele nieuwe producten, gaande van exotisch fruit en eten tot Oosterse kleren en tapijten, die we in de toekomst hopelijk wat meer te zien krijgen in ons straatbeeld!