Voedselveiligheid centraal voor ondernemende vluchtelingen

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen geeft 3 sessie aan AZO! leden

 

 

 

 

Lees het verhaal...

AZO!

Als partner in het AZO! project staat Exchange in voor de link tussen vluchteling ondernemers en de private sector in Vlaanderen. Zo kon je op onze website reeds lezen dat Exchange in het verleden onder anderen een kappersstage en douanestages organiseerde voor de AZO! kandidaten.

Voedselveiligheid

Dankzij onze multiculturele samenleving kunnen we tegenwoordig ook in Vlaanderen genieten van een gevarieerde wereldkeuken! De vele kebab zaken, Aziatische restaurants en Oosterse buurtwinkels zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. En gelukkig maar, want geef nu toe wie krijgt nu niet spontaan het water in de mond bij al dat lekkers?

Een groot deel van onze kandidaat ondernemers binnen het AZO! project spelen met het idee en eigen zaak op te starten waar voeding een centrale rol speelt. Velen van hen baatten in hun thuisland reeds een restaurant of winkel uit en spelen met het idee in Vlaanderen hetzelfde te doen. De toegenomen multiculturele samenleving biedt hen mogelijkheden om hun producten makkelijker aan de man te brengen. De regels omtrent voedselveiligheid tussen hun land van herkomst en België verschillen echter vaak. Daarom kwam de vraag vanuit de kandidaten zelf naar een eerste introductie omtrent voedselveiligheid in ons land.

FAVV

In samenwerking met de voorlichtings- & begeleidingscel van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) werd daarom een eerste sessie gegeven rond voedselveiligheid voor startende ondernemers. De sessie vond plaats in Hasselt waar een handvol AZO! kandidaten van onze partnerorganisatie Stebo aanwezig waren. De sessie stond open voor iedereen die iets wil ondernemen waar voeding aan te pas komt. Dit varieert van horeca uitbaters tot buurtwinkels en van cateraars tot importeurs van voeding.

Tijdens de sessie werd aangegeven welke procedures er gevolgd dienen te worden bij het opstarten van een voedingszaak en waar je hiervoor terecht kan. Verder gaf het FAVV ook heel wat voorbeelden over hoe het wel en niet moet. Zeer nuttig waren de praktische tips en tricks die aangehaald werden om de voedselveiligheid te verhogen. Je kan de volledige presentatie hier nogmaals raadplegen.

To be continued...

Maar... Limburg is natuurlijk niet de enige plaats waar je verwend kan worden door Zuiderse en Oosterse lekkernijen. Daarom werd opnieuw in samenwerking met het FAVV beslist om 2 bijkomende sessies te houden in Antwerpen en West-Vlaanderen. De sessie worden gegeven in het Nederlands en staan open voor alle AZO! kandidaten die interesse hebben in het opstarten van een eigen zaak omtrent voeding.

 

Antwerpen

Maandag 10 december, 13u30-16u30

Lokalen van Microstart Antwerpen

Dambruggestraat 26, 2060 Antwerpen

Brugge

Donderdag 20 december, 9u30-12u30

Lokalen van VDAB Brugge

Koning Albert I-laan 1, 8000 Brugge

 

Wil je graag komen? Neem dan hier contact op met een van onze partners in jouw regio.