Vrijwilliger aan het woord

Riet Dubois

 

Lees het interview...

 

Auteur: Sybren Devoghel

Program Manager Exchange

Ik heb afgesproken met Riet Dubois in een gezellig eethuisje te Gent. Riet is reeds 5 jaar actief als vrijwilligster bij Exchange. Waarom koos ze voor een vrijwillig engagement bij Exchange, hoe kwam ze bij ons terecht en wat drijft haar om de functie van program coach aan te gaan? Wij vonden het hoog tijd om het verhaal van Riet eens op te tekenen.

Riet, wat doe je zoal in het dagelijkse leven?

Ik ben leerkracht algemene vakken aan het VTI en Okan te Kortrijk. Hiernaast ben ik ook als zelfstandige actief als Q-coach-consultant bij Westtoer en als begeleider bij Joker-reizen. Toerisme heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in mijn leven. Ik runde namelijk een tijd lang mijn eigen hotel in Oudenaarde.

Hoe kwam je bij Exchange terecht? En waarom koos je ervoor om als vrijwilliger aan de slag te gaan?

Na de verkoop van mijn hotel in 2013 miste ik het ondernemen zeer hard. Ik had nood aan een nieuwe uitdaging en legde mijn oor te luisteren bij VVOB. Zij zijn vooral bezig met onderwijs en verwezen mij door naar Exchange, waar ik meteen enthousiast opgenomen werd in de vrijwilligerswerking. Aangezien Exchange de nadruk legt op ondernemen in het Zuiden was dit ook voor mij een perfecte match!

Hoe zag jouw Exchange parcours eruit tot nu toe?

Mijn eerste missie was in Zambia. Daarna volgde er ook nog een missie in Oeganda. Deze projecten draaiden allemaal rond toerisme. Later werd ik gevraagd als landencoördinator in Malawi (een functie die nu bij de program managers ligt, nvdr.). Dit was een nieuw gegeven aangezien het breder ging dan enkel toerisme. Als landencoördinator leerde ik het ondernemersklimaat in Malawi grondig kennen en het land voelt ondertussen als een tweede thuis.

Binnen de vernieuwde werking van Exchange neem ik de rol van program coach op binnen de programma's rond toerisme in zowel Malawi, Oeganda, Zuid-Afrika, Rwanda als Mozambique. Met andere woorden, de ideale combinatie voor mij. Een functie waar ik na 5 jaar Exchange opnieuw zeer enthousiast over ben.

Wat blijft je het meeste bij van je rol als vrijwilligster?

Verschillende projecten en ondernemers in het Zuiden maakten over de jaren heen een enorme indruk op mij. Maar de passie en drive die ik zie bij vele vrouwelijke ondernemers in het Zuiden vind ik toch het meest indrukwekkend. Vele van de vrouwelijke ondernemers die ik daar ontmoette hebben een ongeëvenaarde drang naar vooruitgang en durven groots dromen. Zij slagen erin, ondanks de vele barrières die zij op hun weg tegenkomen, hun ondernemingen uit te laten groeien tot duurzame bedrijven. Heel vaak koppelen deze vrouwen sociale aspecten aan hun zaak. Deze onderneemsters zorgen zo voor een tastbare bijdrage tot de zowel economische als sociale ontwikkeling van hun land. Vrouwen met pit, daar hou ik enorm van en daar kijk ik fel naar op!

 

Wat zijn volgens jou de sterktes van Exchange?

In tegenstelling tot vele organisaties actief binnen de ontwikkelingssamenwerking focust Exchange niet zo zeer op financiële investeringen, maar wel op ware kennis- en ‘skills’overdracht. Dit vormt de echte basis voor duurzame ontwikkeling en brengt een tastbare impact teweeg. Als facilitator speelt Exchange een zeer belangrijke rol in het samenbrengen van Noord en Zuid ondernemers en de uitwisseling van expertise. In de nieuwe werking zie ik veel mogelijkheden om deze rol als facilitator nog te versterken.

Welke toekomstdromen heb je voor Exchange?

Als ik één wilde droom heb voor Exchange is het een eigen kwaliteitslabel die het kan uitreiken aan Zuid bedrijven. Zo zou het "Exchange label" kunnen worden uitgereikt aan ondernemingen in het Zuiden die erin slagen zowel economische als sociale aspecten op te nemen binnen hun werking. Het zou een soort fairtrade label kunnen zijn voor sociaal ondernemerschap. Dromen mag!