Vrouwelijke ondernemers in Malawi

Sterke vrouwen in Malawi

 

Lees het verhaal

 

Auteur: Ellen Van Dessel  

Program Manager Malawi

Ondernemen in Malawi is een uitdaging. Het businessklimaat is op zijn minst gezegd complex. Wat te denken van grote elektriciteitsstoringen, gebrekkige infrastructuur en beperkte middelen op alle vlakken?  De uitdagingen om meer werkgelegenheid te creëren zijn echter legio. Hard werken en blijven geloven in je zaak zit in het DNA van succesvolle Malawiaanse ondernemers. Gelukkig vinden ze ook bij elkaar steun en feedback. Drie vrouwelijke entrepreneurs in Mzuzu, Noord Malawi, vormen een hecht informeel netwerk. Exchange werkte in de vorige jaren met elk van hen samen.

Anna Msowoya Keys, is een Malawiaans die na een carrière in grote internationale NGO’s in Malawi en Rwanda in de US woonde en werkte. Ze keerde in 2004 terug naar haar geboorteland en richtte er Kwithu Community op gericht op onderwijs. Niet veel later werd ook Kwith Kitchen opgericht, een cooperatieve die tomaten produceer en verwerkt tot sauzen.

Meer dan 10 jaar bezat en managede Cecilia Mseteka een succesvole reisorganisatie met kantoren in Johannesburg en Pretoria. Uiteindelijk slaagde ze erin haar onderneming te verkopen aan een beurs genoteerd bedrijf. In 2014 richtte ze Nyaluwanga Farms op, een kippenkwekerij. Ondertussen kon ze haar bedrijf gevoelig uitbreiden, levert ze aan grote bedrijven en opende ze 2 eigen winkels voor rechtstreeks verkoop.

Lestina Nhlema is een Malawiaanse zakenvrouw die al heel wat watertjes doorzwom. Haar bedrijf, Northern Honey Processors, beheert haar eigen bijenteelt en verwerking van honing. Deze controle over de hele productieketen zorgt ervoor dat ze een hoge kwaliteit honing van de korf naar de fles kunnen garanderen. Bovendien traint en stimuleert NHP lokale kleine imkers om op een duurzame manier kwaliteitsvolle honing te produceren en zo de imkers een extra inkomen te bieden.

Tijdens mijn reis door Malawi ontmoette ik samen met groeiprogrammacoach Riet Dubois deze inspirerende vrouwen. Tijdens een etentje vertelden ze gepassioneerd over hun zaak maar ook de complexe omstandigheden van ondernemen in Malawi kwamen uiteraard uitgebreid aan bod. Wat me echter het meest zal bijblijven was de manier waarop ze elkaar coachten en bijstonden met raad en daad. Want ook tijdens een gezellig etentje komen er telefoontjes van leveranciers, kopers, personeel. Problemen die moeten worden opgelost, strategies die bepaald moeten worden, .... Enkel bewondering voor deze krachtige onderneemsters met een hart voor Malawi!