Onze vrijwilligers

Vrijwilligers vormen de absolute key bij Exchange. Zij zorgen voor de nodige expertise naar de Zuid partners toe, begeleiding van de groeiprogramma's en ondersteuning van de werking.

Ben je niet zo erg thuis in de ontwikkelingswereld, maar wil je toch je steentje bijdragen? Dat kan want vrijwilliger zijn bij Exchange kan op allerlei diverse manieren. Ontdek hier de verschillende mogelijkheden.

Growth Program Coach

"Leid een groeiprogramma van A tot Z in goeie banen"

De growth program coach is een vrijwilliger die zich engageert om een traject van langere duur (gemiddeld 6 maand tot 3 jaar) te begeleiden en om mee de kansen op succes van het programma te bewaken. In samenwerking met de programmabeheerder Noord en de medewerker uit het Zuidteam zal de growth program coach:

  • De scope van de ambitie van de Zuid-ondernemer vertalen in een kwaliteitsvol, gefaseerd programmavoorstel
  • Eenduidig de doelstelling per fase van het programma omschrijven, de deliverables (opleveringen) ervan bepalen en de te betrekken stakeholders  identificeren
  • De noden van materiaal en expertise per fase van het programma bepalen en de specifieke inbreng van Exchange en andere actoren vastleggen
  • Facilitering en beheer van het programma opnemen
  • Informeren over het programma en zijn voortgang

Het profiel van de growth program coach vereist niet noodzakelijk alle bedrijfsexpertise en technische kennis over de sector, waarin de Zuid-ondernemer actief is.  Wel zal de growth program coach goed trachten te weten te komen welke expertise nu juist wanneer de Zuidzaak vooruit kan helpen en zal de GPC zorgen dat de samenwerking samenhangend en dynamisch blijft en alle voordeel ervan de Zuidondernemer ten goede komt.

Een growth program coach is boven alles zeer gemotiveerd en begaan met het programma. Herken jij jezelf hierin? Meld je dan snel aan als growth program coach!

Expert

"Deel je expertise met onze partners in het Zuiden"

De vrijwilliger-expert beschikt over specifieke expertise in een vakgebied dat relevant is binnen een bepaald programma. Binnen een  traject kan de expertise ingezet worden in de gehele looptijd ervan of binnen een bepaalde fase van het programma. Voor één programma kunnen verschillende experten ingeschakeld worden of wordt een expertenteam opgezet dat over de verschillende programma fasen heen een multidisciplinaire begeleiding waarmaakt. De expert:

  • Brengt zijn/haar expertise in zowel binnen het vormgeven en opvolgen van het programma (projectmanagement) als binnen afgebakende opdrachten (programma stappen) ter plaatse steeds volgens het principe van co-creatie
  • Levert één of meerdere van de deliverables op die binnen de programma fase zijn bepaald
  • Stuurt samen met de programma coach en de kernteams Noord en Zuid en op basis van praktijkervaring voortdurend het programma bij

Exchange is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers-technici en experten. Vrijblijvende, spontane kandidaturen kunnen via deze website ingediend worden.

Interne expert

"Help Exchange met de interne werking in het Noorden"

De interne vrijwilliger ondersteunt Exchange bij haar werking in het Noorden. Binnen Exchange is er een grote waaier aan mogelijkheden om je in te zetten als vrijwilliger. Zo staan vrijwilligers in voor vormingen, design en boekhoudkundige ondersteuning.

Heb jij iets aan te bieden dat een meerwaarde kan betekenen binnen de werking van Exchange? Laat het ons dan snel weten!

Word vrijwilliger

Heb je een aanvraag gezien of een vrijwilligersrol die je op het lijf geschreven is? Registreer je dan als vrijwilliger en wij contacteren je wanneer er een opdracht uit de bus komt die bij jouw profiel past!

 

Registreer je als vrijwilliger

Door je te registreren als vrijwilliger in onze database gaat u akkoord met ons privacybeleid.