AGRUNI

Rwandees afval zorgt voor bio-energie

 

Ontdek dit toekomstig groeiprogramma...

Het geheim achter de propere straten van Kigali

Wie ooit al eens in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, geweest is zal ongetwijfeld versteld gestaan hebben van de kraaknette straten. Via een systeem van openbare aanbestedingen selecteert de overheid private bedrijven die mogen instaan voor het ophalen en verwerken van zowel straat als industrieel afval in de stad. Een van die bedrijven is AGRUNI, dat in 2002 startte met afhaalophaling in Kigali. Vandaag de dag haalt AGRUNI ¾ van het huishoudelijk en industrieel afval in Kigali op.

Maar daar stopt het werk niet. Na ophaling wordt het afval handmatig gesorteerd en met een meerwaarde verkocht aan verschillende afnemers.

Exchange verleden

In 2013 vroeg AGRUNI Exchange om ondersteuning in de valorisatie van afval. Exchange zorgde voor expertise vanuit het Belgische bedrijf RENTEC, dat onder andere recyclagemachines produceert. RENTEC werkte op vraag van AGRUNI een recyclagemachine op maat uit: de ECOBOX werd geboren. Binnenkort wordt deze machine vanuit België getransporteerd naar Rwanda. Deze ECOBOX is een grote investering voor AGRUNI, maar zou het mogelijk maken om op grote schaal organisch afval te scheiden van het andere afval.

In the Pipeline

Vanaf dan gaat de tweede fase van het project in, namelijk het verkopen van het gesorteerde organische afval aan bedrijven die minder afhankelijk willen zijn van externe stroomvoorziening tegen hoge prijzen. Deze bedrijven zijn geïnteresseerd om dit organisch afval bij AGRUNI op te kopen en het om te zetten in bio-energie door verbranding. AGRUNI vond zelf al een paar geïnteresseerde bedrijven, maar vraagt Exchange om ondersteuning in de business planning van deze specifieke activiteit: welke logistieke kosten komen erbij kijken (transport, materiaal etc.)? Aan welke prijs moet het afval verkocht worden om rendabel te zijn? Welke prijs zullen mogelijke klanten bereid zijn om neer te leggen? Wat voor soort bedrijven is hun klantensegment etc.?

Partnerschappen

In Rwanda zijn er weinig verbrandingsmachines. AGRUNI legde zelf de contacten met Belgische bedrijven die deze machines produceren en promoot de aankoop van zo’n machine bij mogelijke klanten. Exchange ondersteunt AGRUNI in deze B2B- links.

Verder beschikt AGRUNI over diverse sociale initiatieven voor het personeel en de maatschappij. Zo biedt het een formule van microfinanciering aan aan het eigen personeel waardoor leningen voordeligers afgesloten kunnen worden dan via de traditionele kanalen. Ook steunt AGRUNI jaarlijks een waaier aan sociale projecten waarmee het zichzelf profileert als duurzaam bedrijf bij uitstek!

Dit programma heeft veel potentieel: Mr. Jean-Paul Shiraniro is een geboren ondernemer met een grote dosis durf. Samen met Exchange kan AGRUNI ermee voor zorgen dat Rwanda zijn imago van ‘clean country’ verder kan uitbouwen door het gebruik van steeds meer groene energie.

Bedrijfspartners

 

 

Lokale Vertegenwoordiger

        Gaston Niyonzima