Association of Uganda Tour Operators

Professionalisering van Tour Operators

Programme Coach: Griet Geudens 

 

Tour Operators als kloppend hart

De Association of Uganda Tour Operators (AUTO) is Oeganda's toonaangevende organisatie voor tour operators en vertegenwoordigt ook dan ook de belangen van deze operatoren. Tour operators zijn het kloppend hart van de toerisme sector in Oeganda. Elke jaar komen meer dan 200.000 toeristen het land binnen onder begeleiding van deze operatoren. Zij zijn het die de toeristen in contact brengen met alle andere toeristische diensten en activiteiten. Zo zijn het de operatoren die meer dan 90% van de safari lodges benutten dankzij het aanbrengen van toeristen. Verder zijn zij het die ongeveer 90% van de inkomsten genereren uit het Bwindi Impenetrable National Park waar je de iconische berg gorilla's kunt bezichtigen.

Professionalisering

De associatie zag zijn klantenaantal de voorbije jaren gestaag stijgen. Dit is voornamelijk te danken aan de stijgende populariteit van de toeristische sector in het algemeen. Deze stijging geeft echter ook negatieve gevolgen. Zo wil iedereen mee springen op het toeristische succes in Oeganda en zijn er vaak onervaren en onprofessionele operatoren die plots de deuren openen. De grote drop out van leden binnen de associatie valt dan ook deels te verklaren door het grote aantal operatoren die op korte tijd alweer de deuren dienen te sluiten.

Daarom starten Exchange en AUTO een partnerschap voor de komende 3 jaar. In dit partnerschap zullen de twee organisaties in onderling overleg en in overleg met de tour operatoren zelf een programma opstellen om de leden te professionaliseren. De focus zal hiervoor volledig liggen op buitenlands toerisme om zo de grootste impact te creëren.

Gezien de centrale rol van AUTO binnen het toeristische landschap van Oeganda zullen ook andere lokale Oegandese partners aan boord worden genomen om zo de diensten van de verschillende actoren binnen de sector beter op elkaar af te stemmen. Als je binnenkort de toerist wil gaan uithangen in Oeganda, denk dan dus eens even aan ons!