“Cheers”, op sociale fruitsappen!

Delight (U) Ltd.

Programme Coach
Jos Craemers  

Winst en sociaal engagement gaan hand in hand

Delight (U) Ltd. is een private onderneming die al sinds 1996 fruitsappen produceert en verkoopt op de Oegandese markt. Onder de naam “Cheers” vind je hun verse sappen zonder twijfel terug in alle lokale supermarkten. Een aanrader bovendien!

Het administratieve centrum van het bedrijf ligt in Kampala, maar de echte bedrijfsactiviteit vindt plaats in het Nwoya district in Noord-Oeganda.

De aanwezigheid van Delight in die regio heeft een duidelijke sociale en economische impact op de lokale maatschappij. Samen met de Deense groep aBi Trust is de sapjesproducent de drijvende kracht achter de oprichting van de Nwoya Fruit Growers Cooperative Society; een coöperatieve die verschillende groepen van kleine boeren samenbrengt in "grower groups". Dankzij de oprichting van de Growers Cooperative krijgen de lokale boeren nu een eerlijkere prijs voor hun producten. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de bestrijding tegen armoede, en dat in een gebied dat tot voor kort nog geteisterd werd door het Lord's Resistance Army.

Dankzij haar sociale inspanningen voor de Noord-Oegandese regio, werd Delight opgenomen in de prestigieuze lijst van "Companies to Inspire Africa 2019".

Een grote stap naar zelfvoorzienigheid

In 2019 start Delight met de bouw van een nieuwe fabriek in het Nwoya district in samenwerking met UDC, de overheidsinstelling bevoegd voor landbouwontwikkeling. De komst van de nieuwe fabriek is een belangrijke stap voor Delight. Zo zal immers iedere stap van de productieketen in de eigen werking van het bedrijf vervat zitten. Delight zal zelf fruit kweken; deels via een partnerschap met de Nwoya Fruit Growers Cooperative Society. Het kan zelf het fruit verwerken tot fruitsap en de distributie en verkoop van de sappen op zich nemen. Zo hopen zowel het Delight zelf als de overheid onafhankelijker te worden van de buurlanden, die nu een groot deel van de markt inpalmen.

 

Exchange en Delight stappen in een partnerschap met als doel de nieuwe fabriek volledig operationeel te maken. In de aanloop naar de bouw verleent Exchange assistentie bij het aankopen van de juiste machines en de organisatie van de fabriek. Op HR-vlak zal Exchange er mee over waken dat personeel in de meest efficiënte omstandigheden opgeleid kan worden in het trainingscenter van Delight in Nwoya.

Zo kan Delight haar reputatie als slimme onderneming waar winst en sociaal engagement samen gaan, blijven waarmaken.