Delight (U) Ltd.

Economische en sociale impact in Noord Oeganda

Programme Coach: Jos Craemers 

 

Een bedrijf met sociale doelstellingen

Delight (U) Ltd. is een privaat bedrijf dat sinds 1996 fruitsappen produceert en verkoopt op de Oegandese markt. In alle lokale supermarkten kun je zonder twijfel hun verse sappen onder de merknaam "Cheers" terugvinden (een aanrader!). Hoewel het administratieve center van het bedrijf in Kampala gevestigd is vindt de echte bedrijfsactiviteit plaats in het Nwoya district gelegen in Noord-Oeganda.

De aanwezigheid van Delight in deze regio creëert een duidelijke sociale en economische impact op de lokale maatschappij. Zo zette de sapjesproducent in 2010 een partnerschap op met de Deense groep aBi Trust. Samen waren ze de drijvende kracht achter de oprichting van de Nwoya Fruit Growers Cooperative Society die grote groepen boeren organiseert in verschillende "grower groups". Dankzij de oprichting van de Growers Cooperative krijgen de lokale boeren nu een eerlijkere prijs voor hun producten. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in een gebied dat in een niet zo ver verleden geteisterd werd door het Lord's Resistance Army.

Deze uitgesproken sociale impact op de Noord-Oegandese regio leidde tevens tot de selectie van Delight tot de lijst met "Companies to Inspire Africa 2019".

Een ambitieus project

In 2019 zal Delight starten met het bouwen van een nieuwe fabriek in het Nwoya district. Deze zal er komen in partnerschap met UDC, het bevoegde overheidsorgaan inzake agricultural development. In tegenstelling tot de huidige werking van Delight zal het bedrijf vanaf dan de volledige waardeketen in haar werking incorporeren. Zo zal het zelf fruit kweken, deels via een partnerschap met de Nwoya Fruit Growers Cooperative Society, het fruit verwerken tot fruitsap en daarna de distributie en verkoop op zich nemen. Op deze manier hopen zowel Delight als de overheid onafhankelijker te worden van de buurlanden die nu een groot deel van de markt inpalmen.

Exchange en Delight stappen in een partnerschap met als doel de nieuwe fabriek volledig operationeel te maken. Zo zal in de aanloop naar de bouw ervan assistentie verleend worden in het aankopen van de juiste machines en de lay-out van de fabriek. Verder zal onder andere ook worden bekeken hoe het personeel optimaal kan worden opgeleid in het trainingscenter van Delight in Nwoya.