Katikamu Poultry Coöperatieve

Kippenboeren bundelen de krachten

Programme Coach: 

Openstaand

Experten: 

André Mouton 

Koen De Praetere 

Een sterke speler op de markt

Het landelijke district Luwero in centraal-Oeganda wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn vruchtbare gronden. Deze zorgen ervoor dat landbouw de meest bedreven professionele activiteit is in de regio. De vele boeren actief in deze streek hebben echter dikwijls niet de schaal en capaciteit om eerlijke handelscontracten af te sluiten. Bij de kippenboeren in de omgeving vertaalt dit zich bijvoorbeeld in een lage kwaliteit van hun kippenvoeder die ze tegen hoge prijzen moeten inkopen. Ook aan de andere kant van de schakel, bij het verkopen van hun producten, zijn ze al te vaak een vogel voor de kat in het onderhandelingsproces.

Daarom besloten een 100 tal kippenboeren samen de Katikamu Poultry Coöperatieve op te richten om zo de krachten te bundelen. Samen kunnen vormen ze namelijk een grotere speler op de markt en zijn ze in staat een betere positie aan de onderhandelingstafel af te dwingen. Maar naast deze economies of scale is de coöperatieve ook bedreven in het delen van kennis tussen de leden onderling. De coöperatieve kenmerkt zich voornamelijk door haar grote diversiteit in het ledenbestand. Zo is er een goede balans tussen mannen en vrouwen en tussen ouderen en jeugd.

Ondersteuning en uitbouw

Het oprichten van een coöperatieve is echter geen evidente klus. Zo moeten er goede structuren gecreëerd worden binnen de organisatie die toelaat de stem van elk lid van de coöperatie te horen. Het 1 lid = 1 stem principe vormt de basis van elke gezonde coöperatie. Daarom besloten Exchange en de coöperatieve om een groeiprogramma op te zetten gefocust op het verder uitbouwen van ondersteunen van de coöperatie. Naast technische expertise omtrent kippenvoeding, kwaliteit en hygiëne zal ook gezocht worden naar manier om de coöperatieve structureel te ondersteunen. We zijn er rotsvast overtuigd dat je binnenkort een "Exchange approved" kippenei zult kunnen proeven in deze prachtige streek!