Johan Cottenie

Als actief gepensioneerde landbouwingenieur was ik mijn hele professionele loopbaan aan de slag binnen de ontwikkelingssamenwerking. De eerste zeven jaar van mijn loopbaan werkte ik op het eiland Sulawesi, Indonesia. Nadien heb ik vanuit België projecten opgevolgd, als hoofd van de Zuiddienst van 11.11.11. Tijdens deze job kwam ik intensief in contact met partners van over de hele wereld en reisde ik ook regelmatig naar Afrika. De laatste zeven jaar was ik directeur van de ngo-federatie, die de relatie tussen de ngo’s en de subsidiërende overheid regelt.

Toen 5 jaar geleden op pensioen ging, ben ik als zelfstandige consultant mijn diensten aan de sector blijven aanbieden. Zo kwam ik bij Exchange terecht, waar ik in een team van consultants de Exchangeploeg heb ondersteund bij het uitwerken van een nieuw strategisch plan. Ik heb hier vooral zelf belangrijke zaken ontdekt: terwijl de klassieke ngo-sector heel erg sterk – misschien te sterk – afhankelijk is van overheidssubsidies, is het werkmodel van Exchange een stuk dynamischer, niet gebouwd op input van geld, maar op uitwisseling van kennis. En uiteraard met een zeer sterke rol voor de private sector bij de ontwikkeling van Afrika!

Vanuit deze korte opdracht als buitenstaander ben ik in een vaste relatie met Exchange gerold. Eerst als programma-coach voor een viertal partners in Malawi, en sinds eind september als programme manager voor dit warme land.