Boek “Kinderen van de heuvel” over Exchange-ervaring in Rwanda

Dirk Vanhaeren woont en werkt onder de kerktoren van St-Denijs-Westrem. Dirk is al meer dan 20 jaar een gepassioneerd en getalenteerd pottenbakker. Met die kennis en veel goesting trok hij zo’n tien jaar geleden als vrijwilliger voor Exchange voor het eerst naar het land van de duizend heuvels.

We laten hem graag even aan het woord:

“In 2009 reageerde ik op een vraag van Exchange om te proberen een Rwandese pottenbakkerij in Gatagara terug op de rails te zetten. De ambachtelijke pottenbakkerij viel na de genocide zo goed als volledig stil na de dood van vele Batwa pottenbakkers.

Het werd een ongelooflijk boeiende ervaring, waarbij we in het begin vooral op technisch gebied een aantal mooie resultaten boekten. We werkten aan het zuiveren en gebruiksklaar maken van de plaatselijke grondstoffen en pasten de manier van stoken in de grote houtovens aan.

Tijdens mijn twee volgende werkbezoeken in 2011 en 2013 vormden we de pottenbakkerij om tot een coöperatieve. In eerste instantie om een aantal vergunningskwesties op te lossen, maar de coöperatieve is ook een teken van herwonnen respect en erkenning voor de Batwa-pottenbakkers.

Kortom, de pottenbakkerij staat nu weer glunderend op eigen benen en neemt regelmatig eigen initiatieven om zich te profileren.

De pottenbakkers en hun gezinnen werden bovendien méér dan héle goeie vrienden. Deze vriendschap was zonder meer de motor van dit bijzondere avontuur,” zo vertelt Dirk.

Wil je graag meer weten? Lees er dan alles over in het boek “Kinderen van de heuvel” dat Dirk dit jaar uitbracht. Het boek kan je bestellen via dirkvanhaeren@yahoo.co.uk

Bedankt Dirk voor je inzet voor Exchange vzw!

Deze bijdrage werd mee opgemaakt met de steun van Wablieft, een centrum dat werk maakt van duidelijke taal. https://www.wablieft.be/nl