Ervaringsbericht uit Rwanda door Ariane Molderez

Een nieuwe wind – post-covid – blaast over Rwanda. Na 2 jaar samenwerking op een laag pitje, zijn we met veel enthousiasme gevlogen naar Kigali, om er met onze Business Development Managers onze werking met vernieuwde kracht te versterken. Het team in Rwanda bestaat uit Stella en Gaston, die al jaren voor Exchange vzw werken.

Voor mijn eerste reis als portfolio-manager, werd ik begeleid door Johan Cottenie, portfolio-manager voor Malawi, die jarenlange ervaring heeft in Afrika. En wat een coach! Het was ongelooflijk om onder de arm te worden genomen door Johan, die hoge posten heeft bekleed in de NGO wereld en die in Rwanda actief is geweest gedurende de traumatische gebeurtenissen in 1994.

Johan heeft mij enorm veel context kunnen bieden om Rwanda beter te leren begrijpen.

Onze reis was intens, met zeker 20 ontmoetingen met – in totaal – 13 ondernemers. Ook bezochten we de ambassade, Enabel, potentiële partners enz...

Overal heb ik mogen beluisteren hoe belangrijk Exchange vzw is voor ondernemers in hun groeifase. Unaniem kregen wij als boodschap mee dat de technische steun, de langdurige begeleiding, de vormingsmissies naar Belgie en ons netwerk van onschatbare waarde zijn. In Rwanda blaast echt een wind van ondernemerschap. Initiatieven zijn er overal en de regering steunt waar nodig is. Er is gelukkig enorm veel potentieel voor ontwikkeling.

Onze unieke aanpak, gebaseerd op evenwaardig partnerschap en op inhoudelijk steun (zonder financiële steun), brengt een toegevoegde waarde in het landschap van de ontwikkelingssamenwerking.

Wij vertrokken met het idee om 5 groeiprogramma's te heropstarten. We keerden terug met 8 fantastische ondernemers met een bloemlezing aan vele ideeën.

Onze bestaande partners zijn Manumetal (meubelen voor collectieven en bedrijven), Blessed Dairies (melkproducten), Agruni (afval verwerking en sortering), Wood Habitat (top kwaliteit meubelen), Rwanda Clothing (exclusieve kleding en decoratie).  Onze nieuwe partners zijn Ingabo Dairies (melkproducten), Baraka (interieur en exterieur bij aankleding in de bouwsector), Event Factory (communicatiebureau). Gaston en Stella zijn volop studies aan het maken van onze nieuwe partners.

Wij vanuit Wilrijk hebben al een aantal coaches en partners gevonden. 2022 wordt een geweldig jaar ! P.S.: heb je ook zin om jouw schouders onder onze missie te zetten, heb jij expertise te bieden en ben jij bereid om één keer per jaar naar Afrika te reizen? Aarzel niet en stuur een mail naar frank.foulon@exchangevzw.be!