Ontmoet Olivier Sanderse, onze nieuwe contractvrijwilliger-expert

 

We verwelkomen graag Olivier Sanderse in onze rangen; hij vervoegt als contractvrijwilliger-expert het team van Ariane in Rwanda en zal zich de komende maanden inzetten om Rwandese bedrijven zo goed mogelijk te ondersteunen met diepgaande business expertise. 

Wie ben je en hoe ben je in Rwanda terechtgekomen?

Mijn echtgenote en ik wonen sinds april ‘22 in Kigali. Ze werkt voor een Amerikaans bedrijf actief in de voedingsindustrie en kreeg de opportuniteit om in Rwanda een nieuw filiaal op te richten om de lokale markt te bedienen. Ik zag het meteen zitten en heb met beide handen deze unieke kans gegrepen om me in een andere cultuur onder te dompelen.

Ik heb zelf opleidingen handelsingenieur, masters in marketing en een executive MBA gevolgd en werk ondertussen 24 jaar bij Nokia. Toen we besloten om voor een tijdje naar Rwanda te verhuizen, heb ik tijdskrediet opgenomen en de keuze gemaakt om een bachelor Cultuurwetenschappen te volgen aan de Open Universiteit. 

Hoe kwam je bij Exchange terecht en wat ga je in Rwanda doen?

Ik merkte tijdens de bachelorstudie dat ik nog tijd overhad en omdat ik vrijwilligerswerking steeds een warm hart heb toegedragen, ben ik beginnen zoeken naar een zinvolle manier om die tijd in te vullen. Via Google kwam ik bij Exchange uit en ik kon al snel aan de slag gaan met Ariane om op zoek te gaan naar nieuwe programma’s voor 2023 en twee feasability studies uit te voeren voor Rwandese zuivelbedrijven. Op dit moment werk ik nauw samen met coach Paul Vanhengel voor het opstellen van de groeiprogramma’s van deze zuivelbedrijven. Daarnaast werk ik samen met coach Wouter Janssens ter lokale ondersteuning van een project voor een groot afvalverwerkend bedrijf hier in Rwanda.

Wat spreekt je aan in Rwanda?

Eerst was het natuurlijk een onbekend land, maar de afgelopen maanden heb ik heel wat mogen ontdekken. Het is een heel mooi land, zowel qua natuur als de aard van de bevolking. Rwandezen zijn heel toffe, open mensen eens je ze leert kennen. Het is er ook heel veilig en gemakkelijk om te leven. 

Wat is voor jou het leukste aspect aan je werk voor Exchange?

Er zijn er verschillende: het is een unieke manier om een andere bedrijfscultuur te leren kennen en het helpen groeien van de lokale bedrijven geeft me veel energie. Maar voor mij begint en eindigt alles met mensen en daarom is het samenwerking met zowel de lokale bevolking als de medewerkers van Exchange een hoogtepunt. De Rwandese ondernemers leren kennen en een vertrouwensband opbouwen, dat boeit mij het meest. Bedrijven spelen ook volledig open kaart en dat helpt ons om een groeiplan om te zetten in meer tewerkstelling en meer inkomsten voor de lokale bevolking.

Eindigen doen we op een persoonlijke noot: heb je hobbies of passies buiten het werk?

Ongetwijfeld squashen. Het eerste wat ik heb opgezocht is of er squash courts waren in Rwanda en gelukkig waren er 2 in Kigali zelf. Zo bouw ik ook een netwerk uit. We steunen het lokale jeugdprogramma en kunnen ook zo ons steentje bijdragen. Even geleden heb ik bijvoorbeeld Squash Vlaanderen gecontacteerd; dankzij hen kwam ik met een hele valies vol T-shirts, rugzakken, rackets af, waar de kinderen heel blij mee waren. Naast het squashen ga ik ook vaak tennissen met mijn echtgenote en probeer ik mijn conditie te onderhouden door te joggen, al is dat geen evidentie in ‘het land van duizend heuvels’. Ik volg ook lessen Kinyarwanda om toch minstens een basiskennis van de lokale taal op te bouwen.