Grootschalige honingproductie

Honing en tomaten in het Malawische Mzuzu

Kwithu Kitchen werd in 2013 opgericht in Mzuzu, de hoofdstad van de noordelijke regio van Malawi, door onderneemster Anna Msowoya en haar partner John Keys. Het bedrijf is ontstaan als een sociaal project dat voedzame maaltijden aanbiedt aan arme kinderen, maar groeide in de afgelopen 10 jaar uit tot een bedrijf in volle groei dat tomaten en honing verwerkt.

Programme Coach
Marcel Christianen

Kwithu Kitchen is de grootste producent van honing en een van de grotere verwerkers van tomaten in Malawi; hun producten zijn te vinden in de schappen van de warenhuisketens Shoprite en Chipiku. Tot voor kort verkochten dezelfde supermarkten alleen verwerkte tomatenproducten - ketchup, tomatenpuree en tomaten in blik - geïmporteerd uit Zuid-Afrika. Met de devaluatie van de Malawische munt is het veel voordeliger om lokale tomaten te verwerken.

Deze economische activiteit barst uit haar voegen: het team van 30 werknemers verkocht in 2023 gemiddeld 4 ton honing en tomaten per maand. Het groeipotentieel is groot, en een verkennende haalbaarheidsstudie toonde al snel aan dat Kwithu Kitchen een ideale kandidaat is om een groeiprogramma van Exchange te worden.

Vernieuwd businessplan en nieuwe fabriek

Onze bijdrage begint bij het vernieuwen van hun businessplan. Met het oog op hun strategie 24-26 stelde coach Marcel Christianen een businessplan model op, dat in de komende maanden door Kwithu Kitchen verfijnd zal worden. Op basis van het businessplan plant de coach samen met de ondernemers achter Kwithu Kitchen de juiste expertenmissies in - zowel op lange als korte termijn - om de groeiplannen te realiseren.

Er werden al enkele elementen vastgesteld waarvoor Exchange de nodige expertise kan leveren. Zo wil Kwithu Kitchen een nieuwe fabriekseenheid neerzetten op beter gelegen grond, waardoor het bedrijf op grotere schaal honing en tomaten kan verwerken. Met de groei van hun activiteiten kan ook een verdere productdiversificatie gepaard gaan. Ook kunnen verdere stappen gezet worden rond financiële planning en scholing van het centrale personeel. De afgelopen maanden hebben we onvermoeibaar met Kwithu Kitchen gecommuniceerd om een solide groeiprogramma uit te stippelen, dat in deze cyclus ongetwijfeld mooie resultaten zal opleveren.