Mozambikes

Lokale gemeenschappen krijgen meer kansen via fietsen

 

Ontdek dit toekomstig groeiprogramma...

A sustainable South company

Mozambikes is een fietsproducent in Mozambique met een uitgesproken sociale ambitie, met fietsen toegang verschaffen tot basisbehoeften en op die manier armoede bestrijden. Mozambikes bevindt zich in Maputo en het productie atelier ligt in Matola. Het is de enige fietsenfabriek in dit Afrikaanse land van 28 miljoen inwoners.  De helft van de bevolking leeft met minder dan 2 dollar per dag en moet iedere dag uren stappen om akkers, school of bronnen van zuiver water te bereiken. Rui en Lauren, de oprichters van Mozambikes, zijn gedreven ondernemers in verschillende sectoren in Mozambique sinds 2008. Zij richtten het bedrijf op vanuit een duidelijke sociale bewogenheid om de plattelandsbevolking, die over weinig middelen beschikt een instrument ter beschikking te stellen om een deel van hun dromen en ambities waar te maken. Met een team van 25 werknemers produceert Mozambikes één type fiets, stevig en bedrijfszeker, special ontworpen voor gebruik in rurale zones.

In the pipeline

Mozambikes heeft ambitie. De onderneming wil haar rol als bedrijf met sociale insteek nog uitbreiden, de productie verhogen en een groter distributie-netwerk opzetten. Misschien kan het model uitgevoerd worden naar buurlanden, zoals Malawi (waar Exchange ook actief is) en kunnen partners gevonden worden in het buitenland.

Exchange vzw. onderhandelt met de betrokken ondernemers en haar lokale vertegenwoordiging in Mozambique om een langere-termijn samenwerking op te zetten van ondersteuning, co-creatie en uitwisseling. Onnodig te vertellen wat een groeiprogramma tussen Mozambikes en bedrijven en individuën uit fietsgek Vlaanderen als resultaten zou kunnen geven.

Bedrijfspartners

 

 

Lokale Vertegenwoordigers

    Elena Gaffurini

    Mulweli Rebelo