Rwanda

Rwanda, het nieuwe Singapore van Afrika!  

In 2018 ging Exchange resoluut voor een nieuwe strategie. De vzw kiest niet langer voor ‘all round’ maar voor ‘focus’ op enkele landen en sectoren.

Exchange selecteerde vijf focuslanden in Sub-Sahara-Afrika en hanteerde daarbij een aantal weldoordachte criteria:

  • Landen die privé-ondernemerschap erkennen als bouwsteen van welvaart en over een bepaalde basis-infrastructuur beschikken.
  • Zogenaamde ‘frontier markets’ oftewel kleine opkomende landen, met een economische ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. Landen die privé-ondernemerschap mogelijk maken op het vlak van juridisch kader, veiligheid, transport en communicatie, scholing, en de juiste arbeidskrachten.
  • Landen waar de stakeholders van Exchange, haar huidige en mogelijke partners en subsidie-verstrekkers present zijn.
  • Landen die de economische opportuniteit van Exchange als facilitator voor een samenwerkingsbeleid inzien.
  • Landen waar Exchange al een eigen rijke, plaatselijke ervaring en werking heeft.
  • Landen waar Exchange de juiste plaatselijke medewerkers of contacten heeft.

Rwanda wordt vaak nog geassocieerd met de verschrikkelijke genocide van 1994, dat de overblijvende getraumatiseerde bevolking in een verwoest land achterliet, zowel op economisch en demografisch vlak . Het land heeft echter in minder dan 25 jaar een gigantische transformatie doorgemaakt, waarbij Rwanda vandaag vaak genoemd wordt als één van de meest beloftevolle Afrikaanse economieën. Hoe dat kan?

Wel, er is weinig criminaliteit, corruptie is er zelfs lager dan in sommige Europese landen, de infrastructuur is fantastisch en de middenklasse groeit waardoor internationale bedrijven Rwanda als interessante markt zien. Ondanks het feit dat Rwanda landlocked is, wordt het land steeds meer gezien als economische ‘hub’ in de regio en scoort het zeer hoogt in de ease of doing business index van de Wereldbank (nr. 29 van de 190!). Niet voor niets wordt Rwanda vaak benoemd als het nieuwe Singapore van Afrika!

Wil je graag meer te weten komen over ondernemerschap in Rwanda? Vraag dan vrijblijvend onze Country Strategy Paper aan!