Primeur: lokaal geproduceerde Rwandese lingerie

 

 

 

 

ethische-mode-voor-afrika

Ethische mode voor Afrika

in Rwanda

Hét ideale moment

Normaal gezien zou experte Sabine Janssens in april van dit jaar naar Rwanda reizen om Joselyne en haar team van Rwanda Clothing een training te geven rond de basics van lingerie maken. Maar zoals zovele andere expertisereizen moest ook deze reis worden afgelast omwille van de ons allen bekende reden.

Dat weerhield Exchange er niet van om samen met Sabine en Joselyne naar alternatieven te kijken. Tijdens een uitgebreide zoom-sessie met Sabine en de Exchange programma manager, liet Joselyne weten dat het nét nu het ideale moment was om een lingerielijn uit te werken. Enerzijds omdat ze er nu tijd voor had (omwille van de COVID19-lockdown moest haar winkel sluiten en mocht maar een 50% van haar personeel in het atelier aan de slag), anderzijds omdat lingerie in Rwanda verhoudingsgewijs nu beter verkocht dan kleding (want Rwandezen moeten tijdens de lockdown ook vooral thuis blijven).

Technische training op afstand

Maar hoe geef je nu een technische training op afstand? Eerst en vooral zorgde Sabine voor een hele lijst van online tutorials en een boekenlijst die Joselyne kon raadplegen. Te  allen tijden kon Joselyne ook advies inwinnen bij Sabine. Ten tweede spraken beide dames af welke materialen Joselyne net nodig had voor het ontwerpen van een eerste lijn. Sabine zocht alle materialen hier in België zorgvuldig uit en stuurde die met een postpakket naar Rwanda. Vele materialen zijn in Rwanda namelijk niet voorhanden, maar zo kon Joselyne ze leren kennen alvorens grote hoeveelheden uit het buitenland aan te kopen.

Na een aantal maanden proberen onder begeleiding van Sabine, kon Joselyne met trots haar eerste creaties aan ons tonen. Deze eerste creaties worden nu nog verder verfijnd alvorens er meerdere te produceren voor verkoop. Binnen een paar maanden hoopt Joselyne haar lingerielijn lokaal te koop aan te bieden, dit zou meteen een primeur zijn in Rwanda, waar lingerie tot nog toe enkel en alleen uit het buitenland geïmporteerd wordt. Wij kijken uit naar Joselynes eerste lingerielijn, meteen ook de eerste lokaal geproduceerde in Rwanda! Proficiat dames!

Doneer

Wil jij zelf bedrijven zoals Rwanda Clothing ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar