Samen sterker voor eerlijke handel

Katikamu Poultry Coöperatieve

Programme Coach
Noël Keersebilck
Experten Team
André Mouton
Koen De Praetere 

Een grotere speler op de markt

Het landelijke district Luwero in centraal-Oeganda is gezegend met vruchtbare gronden. Dat zorgt ervoor dat agro-industrie de meest bedreven economische activiteit in de regio is. De vele kleine landbouwers actief in deze streek hebben echter dikwijls niet de schaal en capaciteit om eerlijke handelscontracten af te sluiten. Zo zijn ze al te vaak een vogel voor de kat in onderhandelingsprocessen. Zowel bij aankoop van grondstoffen, als bij de verkoop van hun producten en oogst.

Daarom besloten een honderdtal kippenboeren de handen in mekaar te slaan. De Katikamu Poultry Coöperatieve is het resultaat. De coöperatie bestaat zowel uit boeren die pluimvee kweken om het vlees te verkopen, als uit leden die zich concentreren op eierproductie. De landbouwers treden naar buiten als één groep. Daarnaast wordt de aan- en verkoop gecentraliseerd. Samen vormen ze een grotere speler op de markt. En dat geeft hen natuurlijk een sterkere positie aan de onderhandelingstafel. Zo zorgt de coöperatie in de eerste plaats voor eerlijke handel. Maar naast het grote schaalvoordeel zet de coöperatieve ook sterk in op het delen van kennis tussen de leden onderling. Een extra troef van deze coöperatie, is de diversiteit aan ondernemers. De balans tussen mannen en vrouwen en jonge en oude leden is in evenwicht. Er heerst een grote openheid tegenover nieuwe leden.

Ondersteuning, uitbouw en kennisdeling

Het oprichten van een coöperatieve is geen evidente klus. Sterke structuren die toelaten om de stem van elk lid van de coöperatie te horen, vormen de hoeksteen van de onderneming . Het ‘één lid = één stem-principe’ vormt de basis van elke gezonde coöperatie. Daarom besloot Exchange samen met de Katikamu Poultry farmers een groeiprogramma op te zetten gefocust op het duurzaam uitbouwen en ondersteunen van de coöperatie.

 

Naast technische expertise rond kippenvoeding, aankoop van grondstoffen, kwaliteit en hygiëne, zoekt Exchange mee naar manieren om de coöperatieve structureel te ondersteunen. Dankzij de juiste expertise en kennisdeling, groeit de jonge onderneming op een duurzame manier uit tot een sterke coöperatie die zorgt voor eerlijke handel en inkomstenstabiliteit bij de lokale landbouwers.

Doneer

Wil jij zelf groepen zoals de Katikamu Poultry Cooperatieve ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar