Tradeline gaat met de kleine boer ‘de boer op’

Tradeline

Programme Coach
Johan Cottenie
Experten Team
Guy Callebaut
Noel Keersebilck
Bedrijfspartner
REO veiling Image result for icon link
BRS Image result for icon link

Markttoegang voor lokale boeren

Sinds 2009 versterkt Tradeline kmo’s in de landbouwsector. Het bedrijf steunt kleine producenten op verschillende manieren en vergroot hun toegang tot de markt. Dat doet Tradeline op drie manieren:

-       Door consultancy in business development.

-       Door het aanbieden van micro-kredieten aan kleine spelers.

-       Door het programma Local Buy dat kleine boeren en kmo’s in contact brengt met distributeurs, verkopers, consumenten en exporteurs.

Een sterke lokale markt voor Malawi

Malawi is een landbouwland. Het zijn de kleine boeren die de grote meerderheid van de landbouwproducten verbouwen. Voor kleine boeren met beperkte middelen voor verpakking, bewaring en transport is het vermarkten van de oogst niet eenvoudig. Dat leidt ertoe dat kleine producenten achterblijven met overschotten. Terwijl zijn de grote supermarktketens net op zoek naar een betrouwbare aanvoer van kwaliteitsproducten en die vaak uit Zuid-Afrika invoeren. Het integreren van kleine boeren in de markt is hoognodig.

Tot op heden fungeerde Tradeline vooral als consultancy organisatie. De strategie voor 2019 -2023 werd zopas herzien met een commerciëlere rol én een eigen missie voor het bedrijf zelf.

Tradeline en Exchange willen samenwerken om:

  1. Een distributiecentrum voor het sorteren, verpakken en vermarkten van fruit en groenten op te zetten.
  2. De markttoegang te faciliteren van de boerenorganisaties die het vermarkten van de oogst op zich nemen. Dat zou kunnen door meer opslagruimte te gebruiken voor droge voeding en zo als broker uitgestelde verkoop te organiseren.
  3. Het micro-financieringsorgaan van Tradeline verder te versterken, zodat het zich echt richt op de juiste doelgroep van kleine producenten.

Tradeline heeft als ultiem doel om vooral de lokale markt te versterken. Zo zijn ze minder afhankelijk van import van groenten en fruit uit Zuid-Afrika. De capaciteit is er. Het is zaak in te zetten op kennis, transport en opslagcapaciteit.

Vlaamse Overheid/partners (REO en BRS)

Tradeline is een partner van de bilaterale samenwerking van de Vlaamse overheid. Voor de uitwerking van de drie belangrijke doelstellingen van het groeiprogramma werd intensief samengewerkt met Nikolas Bosscher, vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid in Malawi.

Het team van Exchange-experts bestaat uit experts in microfinanciering en professionals uit de groenten-en fruit veilingsector.

 

Er werd een samenwerking opgezet met REO Veiling, Vlaamse pionier in het opzetten van een coöperatieve veilingstructuur en BRS (Belgische Raiffeissenstichting) expert in microfinanciering. Als kers op de taart verblijdde de Malawiaanse landbouwminister de REO Veiling in maart 2018 met een bezoek. 

Deze zeer sterke drievuldigheid aan experts moet Tradeline naar een hoger niveau tillen.

Markttoegang voor boeren in Malawi

in Malawi

microfinanciering-om-groei-te-stimuleren

Microfinanciering om groei te stimuleren

in Malawi