Markttoegang voor boeren in Malawi

 

Market Distribution Centre als toegangspoort tot de markt!

 

Als versterker van kmo's in Malawi zal Tradeline in de toekomst een meer commerciële rol spelen.

Tradeline gaat met de kleine boer ‘de boer op’

in Malawi

Johan Cottenie, groeiprogramma coach voor Tradeline, is geïntrigeerd door de landbouwsituatie in Malawi. Dat de groenteboeren er geen toegang hebben tot geschikt transport en betrouwbare opkopers en daardoor tot 25% van hun oogsten zien vergaan is dramatisch. Dat er tegelijk in de supermarkten dezelfde groenten worden verkocht maar dan ingevoerd vanuit Zuid-Afrika is frustrerend.

Tradeline werkt hard aan het structureren van de groentenmarkt in en rond Lilongwe Malawi door het opzetten van een Market Distribution Centre. Naar voorbeeld van REO Veiling in Roeselare werken de boeren nu samen aan het transporteren, verpakken, en verkopen van hun producten. Samen werken ze aan grotere volumes en betere kwaliteit. Enkel zo kunnen ze de kopers bereiken en hun oogsten aan goede prijzen verkopen.

Begin juli was Johan Cottenie in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Hij werkte samen met de task force aan de verdere realisering van het Market Distrubution Centre. Hoewel Tradeline, gesteund door REO Veiling en Exchange, de trekker is in dit verhaal is de betrokkenheid bij de boeren groot. De task force bestaat uit vertegenwoordigers van kleine, semi commerciële en commerciële landbouwers en vertegenwoordigt samen meer dan 500 boeren. Ondertussen is de implementatie ook echt gestart. Het eerste gebouw werd ingehuldigd, een koeltransport aangekocht en twee personeelsleden aangeworven. Johan begeleidde de uitwerking van het gefaseerd implementatieplan. Verder werkte hij ook intensief met de microfinancieringsinstelling binnen Tradeline rond financiële planning.

We kijken uit naar de verdere stappen in het partnerschap tussen Tradeline en REO Veiling en de verdere professionalisering van de microfinanciering!

Doneer

Wil jij zelf bedrijven als Tradeline ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar