Technologie Hub met uitgesproken sociale doelen én een vrouw aan het roer

Mhub

Programme Coach
Maarten Van Eynde
Experten Team
Rik Michel
Yvan Rosseleer
Bedrijfspartner
BIASC Image result for icon link

MHub is een technologie hub en business incubator in Lilongwe, Malawi. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Rachel Sibande, een jonge Malawiaanse tech-onderneemster. MHub stimuleert technologische ondernemers door training, competentieontwikkeling en mentoring. Zo wil MHub de ICT-sector in Malawi doen groeien en de tewerkstellingsmogelijkheden in het land vergroten. De onderneming heeft een zeer sterk socio-economisch profiel en focust op talentontwikkeling bij jongeren.

De diensten die MHub aanbiedt zijn divers:

  • Mentoring en incubatie van technologische start-ups.
  • Organiseren van hackatons en start-upcursussen.
  • Partnerschappen met de bedrijfswereld en industrie gericht op het ontwikkelen van technologische oplossingen.
  • Software-ontwikkeling.

CISCO-instructeurs en gediversifieerde inkomsten leiden naar een kwaliteitsvolle groei

Om een marktgericht aanbod neer te zetten, zijn sterk opgeleide medewerkers essentieel. Trainers met een internationaal erkend certificaat zijn een absolute meerwaarde voor MHub. Opgeleide trainers kunnen echt het verschil maken bij het begeleiden van hackatons voor jongeren.

Daarnaast is het essentieel om MHub commercieel verder uit te bouwen. Alleen zo zal de afhankelijkheid van subsidies en giften gevoelig verminderen.

Een partnerschap tussen Exchange en Mhub is tweeledig. Zowel de technologische uitdagingen (opgeleide medewerkers/trainers en een innovatief en sterk aanbod) als de uitdagingen op vlak van business development (diversifiëren van de inkomsten) worden resultaatgericht aangepakt.

Concreet vertaalt zich dat in de volgende doelstellingen voor het groeiprogramma:

  • Trainers van MHub certificeren als CISCO-trainers.
  • De uitwerking van kwalitatieve en up-to-date technologische diensten.
  • MHub begeleiden in het commercialiseren van het aanbod.

Hackaton opent de weg naar oplossing van maatschappelijk probleem

In juli 2017 volgde de officiële kick-off van het groeiprogramma. Twee CISCO-instructeurs vanuit BIASC Academy en twee procesbegeleiders van !Drops reisden naar Lilongwe om er de ‘We for Talent Hackaton’ te begeleiden. Voorafgaand aan de hackaton werd een CISCO-training rond Internet of Things & Big data georganiseerd voor trainers van Mhub. Mhub selecteerde nog een aantal andere deelnemers uit de lokale bedrijfswereld, academische wereld en ondernemerswereld. De training was deels vanop afstand online te volgen en werd ter plaatse ‘in real life’ verder gezet door de CISCO-instructeurs.

Tegelijk werd ook een hackaton opgezet en begeleid door de procesbegeleiders van !Drops. De hackaton had als doel om de opgedane kennis uit de CISCO-training in de praktijk te brengen en een innovatieve technologische oplossing te ontwikkelen voor een maatschappelijk probleem.

Ras Tech, één van de deelnemende start-ups, ontwikkelde een app om openbaar vervoer in Lilongwe toegankelijker te maken. Daarmee werden ze de winnaar van de hackaton. In haar functie als incubator zal MHub Ras Tech het komende jaar verder begeleiden. Een rechtstreeks resultaat van sociale innovatie, getriggerd door MHub!