Wereld: hou je klaar voor heerlijke thee uit Malawi!

Satemwa Tea Malawi

Programme Coach
Lara Donners
Bedrijfspartners
STOP Spices! Image result for icon link
Comma, merkenmarketeers Image result for icon link

Een duurzaam Zuidbedrijf

Satemwa Tea Estate is een Malawiaanse kmo opgericht in 1923. Het bedrijf produceert kwaliteitsthee en heeft een uitgesproken duurzaam karakter. Satemwa was het eerste Malawiaanse theebedrijf om het Fair Trade-certificaat te halen! Daarnaast behaalde het bedrijf ook het Rainforest Alliance- en UTZ-certificaat. Het ontpopt het zich als pionier op vlak van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) in Malawi. Zo stimuleert Satemwa vrouwelijke tewerkstelling en beheert het een eigen ziekenhuis en school voor werknemers (en hun kinderen) en bewoners uit de omliggende gemeenschappen. Met meer dan 1300 werknemers - en 800 extra in het oogstseizoen - creëert het theebedrijf heel wat jobs en speelt het een niet te onderschatten rol in de Malawische economie. Verder ondersteunt Satemwa jaarlijks 130 studenten in het hoger onderwijs door het toekennen van studiebeurzen en is het bedrijf lid van de UN Global Compact. Over een duurzame pionier gesproken!

Satemwa heeft bovendien een ‘direct trade partnership’ ontwikkeld met de Msuwadzi Small Holder Tea Growers Association. Satemwa werkt sinds tien jaar nauw samen met de groep van 198 onafhankelijke, kleine theeboeren (waarvan 92 vrouwen) in de productie van Speciality Teas. Die samenwerking leidde ertoe dat de associatie onder begeleiding van Satemwa ook gecertificeerd werd voor Fair Trade, Rainforest Alliance en UTZ. Een zogenaamde out grower manager van Satemwa traint de leden van de associatie rond innovatieve pluktechnieken, productietechnieken en capaciteitsopbouw. Uit de samenwerking ontstond het theemerk YAMBA tea dat in Malawi en buurlanden verkocht wordt.

Certificering als poort naar nieuwe mogelijkheden

Ongeveer 90% van de thee die Satemwa produceert, is zwarte thee. Jaarlijks wordt er zo’n 2.500 ton verkocht aan grote theemerken, zoals Lipton, Pickwick en Twinings. Door meer in te zetten op Specialty Teas en de geproduceerde thee verder te verwerken tot groene thee, oolong, witte thee en kruidenthee, kunnen de kleine boeren een hoogwaardig product aanbieden aan een meer kapitaalkrachtige markt in Europa en de VS. Satemwa wil maximale productmeerwaarde creëren in het land van herkomst.

Voor de verkoop van zwarte thee aan grote merken is geen specifieke certificering nodig. Grote multinationals zorgen namelijk zelf voor kwaliteitstesting in hun eigen labo’s. Hetzelfde geldt voor de verkoop van thee onder een eigen merknaam, zoals de YAMBA thee.

 

 

Met de Specialty Teas mikt Satemwa echter op de internationale markt. En dan komen de internationale voedselveiligheidsnormen wél op de proppen. Geen enkel theeproducerend bedrijf in Malawi wist tot op vandaag zo’n internationaal voedselveiligheidscertificaat te behalen.  Een mooie kans dus om Satemwa echt op de kaart te zetten.

Een certificering is niet alleen interessant voor de werknemers van Satemwa, maar ook voor de Msuwadzi Small Holders Association. Zo kunnen ze de Speciality tea en het eigen YAMBA merk verwerken en verpakken in een gecertificeerde omgeving. Dat zet de deuren open voor export naar landen verder dan de buurlanden.

Duurzaam en organisch

Naast internationalisering en certificering heeft Satemwa nu ook de blik gezet op organische theeproductie. Aanvullend op de klassieke theemarkt, die competitief is en met kleine marges werkt, wil Satemwa een niche uitkerven met organische thee. Via hun satelliet in Boechout, gestart als eenmanszaak maar intussen een kantoor met drie medewerkers, kan Satemwa aanwezig zijn op beurzen in onder andere de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland, en op zoek gaan naar expertise en kennis rond organische productie.

 

Een zoektocht naar expertise klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor Exchange. We brachten Satemwa in contact met UGent professor Stefaan De Neve, expert in het begeleiden van boeren in hun zoektocht naar organische productie. Daarnaast kijkt Satemwa nu ook naar Mozambique, waar een van onze BDMs met zijn bedrijf GuanoMoz meststoffen van vleermuizen exporteert naar Zuid-Afrika. Op slechts 400 kilometer van Satemwa zou een samenwerking tussen deze twee zuidbedrijven optimaal zijn.

Belgische partners!

Twee Vlaamse bedrijven stapten in het programma om Satemwa te versterken in haar groeiambities. Stop Spices, een kruidenbedrijf uit Dendermonde, stelt haar expertise rond certificering, digitalisering en verpakking ter beschikking. Comma merkenmarketeers, een marketingbureau uit Zedelgem, assisteert Satemwa bij de ontwikkeling van een marketingsstrategie gericht op de Europese markt.

 

De officiële certificering is in zicht. De internationale markt mag stilaan beginnen uitkijken naar een heerlijk kopje Specialty Tea. Van plant tot builtje vervaardigd en verwerkt in Malawi, The Warm Heart of Acfrica!