Wereld: hou je klaar voor heerlijke thee uit Malawi!

Satemwa Tea Malawi

Programme Coach
Lara Donners
Experten Team
Robert Woestenborghs
Eliane Waterschoot
Willy Geeraerts
Guy Dohogne
Bedrijfspartners
STOP Spices! Image result for icon link
Comma, merkenmarketeers Image result for icon link

Een duurzaam Zuidbedrijf

Satemwa Tea Estate is een Malawiaanse kmo opgericht in 1923. Het bedrijf produceert kwaliteitsthee en heeft een uitgesproken duurzaam karakter. Satemwa was het eerste Malawiaanse theebedrijf om het Fair Trade-certificaat te halen! Daarnaast behaalde het bedrijf ook het Rainforest Alliance- en UTZ-certificaat. Het ontpopt het zich als pionier op vlak van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) in Malawi. Zo stimuleert Satemwa vrouwelijke tewerkstelling en beheert het een eigen ziekenhuis en school voor werknemers (en hun kinderen) en bewoners uit de omliggende gemeenschappen. Verder ondersteunt Satemwa jaarlijks 130 studenten in het hoger onderwijs door het toekennen van studiebeurzen en is het bedrijf lid van de UN Global Compact. Over een duurzame pionier gesproken!

Satemwa heeft bovendien een ‘direct trade partnership’ ontwikkeld met de Msuwadzi Small Holder Tea Growers Association. Satemwa werkt sinds tien jaar nauw samen met de groep van 198 onafhankelijke, kleine theeboeren (waarvan 92 vrouwen) in de productie van Speciality Teas. Die samenwerking leidde ertoe dat de associatie onder begeleiding van Satemwa ook gecertificeerd werd voor Fair Trade, Rainforest Alliance en UTZ. Een zogenaamde out grower manager van Satemwa traint de leden van de associatie rond innovatieve pluktechnieken, productietechnieken en capaciteitsopbouw. Uit de samenwerking ontstond het theemerk YAMBA tea dat in Malawi en buurlanden verkocht wordt.

Certificering als poort naar nieuwe mogelijkheden

Ongeveer 90% van de thee die Satemwa produceert, is zwarte thee. Jaarlijks wordt er zo’n 2.500 ton verkocht aan grote theemerken, zoals Lipton, Pickwick en Twinnings. Door meer in te zetten op Specialty Teas en de geproduceerde thee verder te verwerken tot groene thee, oolong, witte thee en kruidenthee, kunnen de kleine boeren een hoogwaardig product aanbieden aan een meer kapitaalkrachtige markt in Europa en de VS. Satemwa wil maximale productmeerwaarde creëren in het land van herkomst.

Voor de verkoop van zwarte thee aan grote merken is geen specifieke certificering nodig. Grote multinationals zorgen namelijk zelf voor kwaliteitstesting in hun eigen labo’s. Hetzelfde geldt voor de verkoop van thee onder een eigen merknaam, zoals de YAMBA thee.

 

Met de Specialty Teas mikt Satemwa echter op de internationale markt. En dan komen de internationale voedselveiligheidsnormen wél op de proppen. Geen enkel theeproducerend bedrijf in Malawi wist tot op vandaag zo’n internationaal voedselveiligheidscertificaat te behalen.  Een mooie kans dus om Satemwa echt op de kaart te zetten.

Een certificering is niet alleen interessant voor de werknemers van Satemwa, maar ook voor de Msuwadzi Small Holders Association. Zo kunnen ze de Speciality tea en het eigen YAMBA merk verwerken en verpakken in een gecertificeerde omgeving. Dat zet de deuren open voor export naar landen verder dan de buurlanden.

Tea for three: partners maken mekaar sterker

In 2017 startte het partnerschap tussen Exchange en Satemwa met als doel de FSSC 22000 certificering. In concrete uitwerking van die doelstelling, is echter drieledig:

  • Ondersteuning bij het introduceren van een voedselveiligheidssysteem.
  • Training van alle betrokkenen.
  • Uitvoering van een mock-audit en de aanpak van de verbeterpunten uit die audit.

 

Stop Spices, een kruidenbedrijf uit Dendermonde, werd het Vlaamse partnerbedrijf voor Satemwa. Ze stellen vooral hun expertise rond certificering en verpakkingstechnologie ter beschikking.

Dit innovatieve partnerschap werd door het duurzaamheidsnetwerk The Shift opgenomen als kandidaat voor de Sustainable Partnership Awards 2017.

Certificering, marketing en digitalisering. De heilige drievuldigheid voor Satemwa

Begin 2017 werd het groeiprogramma gedefinieerd en het partnerschap op punt gesteld. Een delegatie van Satemwa bezocht Stop Spices voor een kijkstage. Ook op het terrein werd er intens samengewerkt. Een grondige assessment markeerde het beginpunt van de verbeterprocessen. In oktober werd er een HACCP-team aangeduid dat meteen een intense HACCP-training kreeg.

2018 stond in het teken van follow-up en implementatie. Leden van het expertenteam bezochten Satemwa om te evalueren hoe het HACCP-proces verloopt en evolueert. Voor de factory manager van Satemwa werd een studiereis naar Vlaanderen georganiseerd. Een week waarin coachingssessies en bezoeken aan gecertificeerde voedingsbedrijven centraal stonden. Een echte eye opener en inspirerende praktijkervaring.

 

Eens de basis van de HACCP-processen grondig gelegd is, wordt er ingezet op een managementsysteem én digitalisering. Twee elementen die onlosmakelijk verbonden zijn met de eigenlijke verkoop van de thee op de internationale markt.

De officiële certificering is in zicht. De internationale markt mag stilaan beginnen uitkijken naar een heerlijk kopje Specialty Tea. Van plant tot builtje vervaardigd en verwerkt in Malawi!