Touroperators, het kloppend hart van het bloeiende Oegandese toerisme

Association of Uganda Tour Operators

Programme Coach
Griet Geudens
Experten Team
Bart De Swaef
Ann Winnepenincx
Filip Nicasi
Petra Venekamp
Bedrijfspartner
Meld jouw organisatie of bedrijf aan als kandidaat!

De Association of Uganda Tour Operators (AUTO) vertegenwoordigt de belangen van de Oegandese touroperators. Toerisme in Oeganda wint ieder jaar aan belang als economische activiteit. Elk jaar komen meer dan 200.000 toeristen het land binnen. En dat zo goed als allemaal onder begeleiding van een touroperator. Onnodig verder uit te leggen dat touroperators het kloppend hart van de toeristische sector vormen.

Touroperators brengen toeristen in contact met de juiste toeristische diensten en activiteiten. Ze staan in voor 90% van de bezetting van de safari lodges. Daarbij zijn ze ook verantwoordelijk voor 90% van de inkomsten uit het Bwindi Impenetrable National Park. Dat Nationale Park staat vooral bekend als de thuishaven van de iconische berggorilla. Het is één van Oeganda’s belangrijkste toeristische troeven, waar met veel zorg en trots mee wordt omgesprongen.

Een slim georganiseerd netwerk
De stijgende populariteit van het toerisme in Oeganda zorgde ook voor een stijging in het klantenbestand van de associatie. Maar er is ook een een keerzijde aan de medaille. Iedereen wil namelijk zijn graantje meepikken, maar niet altijd op een even integere en duurzame manier. Er zijn heel wat onprofessionele en onervaren operatoren die op een ondoordachte manier een eigen onderneming willen starten. De grote drop-out van leden binnen de associatie valt dan ook deels te verklaren door het grote aantal operatoren die op korte tijd alweer de deuren moeten sluiten.

Om te komen tot een duurzamere werking voor de vele touroperators, starten Exchange en AUTO een partnerschap op voor drie jaar. Het partnerschap moet zorgen voor een overlegplatform, in co-creatie met de touroperators. Dit moet uiteindelijk leiden tot meer professionalisering. De focus zal volledig liggen op incoming toerisme uit het buitenland, omdat dat momenteel de belangrijkste markt is.

Gezien de centrale en verbindende rol van AUTO in het toeristische landschap van Oeganda, zullen ook andere Oegandese partners aan boord worden gehaald. Zo kunnen de diensten van verschillende spelers binnen de sector beter op elkaar afgestemd worden om te komen tot een goed geöliede toeristische machine. Binnenkort reisplannen? De Oegandese tour operators staan alvast voor je klaar!

Management Training voor Hotel sector - Exchange

Management Training voor Hotel sector

in Oeganda