Innovatieve en duurzame tuinbouw met een vrouwelijke schwung

Thanthwe Farms

Programme Coach
Johan Cottenie
Experten Team
Christina Popma
Jennifer Nold
Bedrijfspartner
De Witte Beek, CSA farm Image result for icon link

Thanthwe Farms is een jong groeiend tuinbouwbedrijf in Lilongwe (Malawi). Aangezien Thanthwe Farms dichtbij de stad ligt, wil het zich meer gaan richten op de stedelijke markten.

Het tuinbouwbedrijf wil naam maken als sterke producent van kwaliteitsfruit en -groenten. Net als Tradeline, willen ze de lokale markt in Malawi versterken om zo minder afhankelijk te worden van Zuid-Afrikaanse landbouwproducten.

Thanthwe staat voor duurzaamheid en innovatie. Het bedrijf deelt haar kennis rond teelttechnieken en markttoegang bovendien maximaal met lokale boerengemeenschappen via een community outreach programma.

Ngaba Chatata, de eigenaar en manager, is een onderneemster pur sang. Ze wil met passie en doorzettingsvermogen een verschil maken voor de rurale gemeenschappen in Malawi. Haar inspanningen als succesvolle jonge onderneemster werden al meermaals terecht bekroond met een award (2017 Malawian best SME award, Elite farmer award 2017).

Dynamiek, ondernemingszin en realisme

Een eerste haalbaarheidsstudie legde duidelijk de sterktes en opportuniteiten van Thanthwe Farms bloot. Aan dynamiek en ondernemingszin geen gebrek! De realiteit dwingt ons echter ook te kijken naar de uitdagingen en bedreigingen voor een duurzame groei.

De komende maanden werkt Exchange samen met Thanthwe een realistisch groeiprogramma uit. De groei van Thanthwe als commerciële speler wordt de belangrijkste doelstelling van het programma. Groei, dat betekent dat het productieproces, de verwerking en vermarkting van de groenten en fruit verbeterd moet worden.

Verder moet er voldoende aandacht gaan naar het betrekken van kleine producenten in het hele proces. Thanthwe Farms moet een voorbeeldfunctie ambiëren

Een vrouwelijke tandem

 

Exchange en Thanthwe gaan voor een langetermijnsamenwerking. De verbetering van de productiekwaliteit én van het marketingbeleid worden prioriteit. Exchange zorgt voor de inbreng van de nodige expertise. Experte Jen Nold van CSA de Witte Beek is een gedroomde partner voor Thanthwe. In januari 2019 trok ze naar Malawi met heel de nodige teelttechnische kennis op zak. Ze kent het klappen van de zweep op vlak van management én is bovendien een pionier in het Belgische CSA-netwerk. Korte keten en alternatieve vermarkting hebben voor haar dus geen geheimen. En binnenkort ook niet meer voor Ngaba Chatata van Thanthwe Farms!