Hoogwaardige melkproducten

Met aandacht voor de boeren

Maddo Dairies is een zuivelverwerkingsfabriek met een dertigtal medewerkers, opgericht in 2003. Het wordt geprofileerd als sociale onderneming en is eigendom van het katholieke bisdom Masaka. Elke dag ontvangen ze 5.000 à 10.000 liter rauwe melk, die in hun fabriek verwerkt wordt tot gepasteuriseerde melk en yoghurt. De rauwe melk wordt opgehaald bij boerencoöperaties en het bedrijf heeft ook vijf ophaalcentra waar de melk verzameld wordt. De melk wordt verwerkt in een nieuw gebouwde fabriek die in gebruik is sinds december 2021. Het doel van Maddo Dairies? Zuivelproducten van hoge kwaliteit produceren, met oog voor een beter levensonderhoud van de lokale boeren.

Het melkbedrijf kwam bij Exchange terecht voor de nodige expertise om hun strategisch plan uit te voeren. Met dat plan willen ze de inkomsten uit verschillende melkproducten verhogen, door personeel op te leiden in productontwikkeling, machinesupervisie, verkoop en marketing. 

Concreet wil Maddo Dairies in de nabije toekomst hun melkproductie met 20% verhogen, hun omzet verhogen via betere marketing en branding en een diverser productaanbod uitwerken. Een eerste missie van vrijwilliger Jan Sysmans legde de focus op het opstellen van standaarden en procedures, het uitwerken van kwaliteitssystemen en het assisteren bij de opstart van apparatuur voor ijsroom en halfvolle melk.

Maddo Dairies heeft in de afgelopen jaren al grote stappen gezet en fundamenten gelegd voor haar verdere groei, die in de komende jaren ongetwijfeld verwezenlijkt zal worden.