Manumetal

100% Rwandees met een Belgische toets

 

Ontdek dit toekomstig groeiprogramma...

A sustainable South company

Manumetal is een meubelfabriek in Kigali (Rwanda), die vorig jaar haar 50-jarig bestaan vierde. Oorspronkelijk een Belgisch bedrijf, maar nu volledig in private Rwandese handen. Manumetal wil graag mee in het enorme groeipatroon van de Rwandese economie door te innoveren en te diversifiëren en zo in te spelen op de groeiende lokale behoeften en kansen.

Exchange vzw. en Manumetal hebben de afgelopen jaren al samengewerkt en zullen dit nu doen in het kader van een 'groeiprogramma', waarin beide partijen kunnen samenwerken en co-creëren ten voordele van het Rwandese bedrijf. De ambitie is om de efficiëntie van de huidige productie van metalen en houten meubelen te verhogen, nieuwe moderne designlijnen toe te voegen en een lijn van stoelen van hoge kwaliteit te produceren. Dit is een primeur in Kigali en een uitdaging, want het omvat het aannemen en scholen van het personeel, het verwerven van machines en onderhoud ervan, het ontwerpen van een aantrekkelijke collectie en marketing en distributie ervan. Het resultaat zou de creatie moeten zijn van een kwaliteitsproductlijn met lokale expertise en vaardigheden, van ontwerp tot fabricage. Dit betekent JOBS! Bovendien zal het management van Manumetal in een latere fase over de grenzen heen willen kijken, naar Congo en Oeganda, als exportmarkten.

 

Groeiplan

Onze program coach werkte in augustus samen met de Zuid-ondernemer, dhr. Bayigamba, een groeiplan uit om de ambitie van Manumetal te verwezenlijken:  MOVE, DIVERSIFY, GROW. Deze drie pijlers zullen de kern vormen van het groeiprogramma gedurende de komende jaren.

  • MOVE: Binnenkort zal Manumetal moeten verhuizen naar de industriezone. Hiervoor is heel wat expertise van Exchange nodig: een architect en technisch expert zullen de verhuis helpen voorbereiden en ook begeleiden. Deze verhuis is een opportuniteit voor Manumetal: er zal worden bekeken hoe ze hun productieruimtes beter kunnen inrichten voor een nog efficiëntere productie. Tegen het einde van 2019 hoopt Manumetal de verhuis achter de rug te hebben.
  • DIVERSIFY: Manumetal wil diversifiëren in markten, in producten (ook design producten) en klantensegmenten (ook high end klanten). Een eerste samenwerking voor design producten werd al opgestart met een lokale Rwandese designer. Manumetal werkte ondertussen een aantal van haar ideeën uit. Ook met een Amerikaanse designer werden er eerste contacten gelegd. Een marketing expert van Exchange zal Manumetal helpen om hun nieuwe producten in de markt te zetten. Een expert schrijnwerker zal het personeel opleiden in perfecte afwerking van de producten zodat ze ook andere klanten kunnen aanspreken. Een investeringsexpert en financieel expert zullen met Manumetal bekijken hoe ze investeerders kunnen aantrekken.
  • GROW: Manumetal wil groeien door ook te mikken op export. Groei betekent meer jobs; een expert in Human Resources zal hen helpen om een goed personeelsbeleid op poten te zetten. Een IT-expert zal Manumetal begeleiden in het optimaliseren van hun informaticasystemen.

Partnerschappen

Doorheen het groeiprogramma zal Manumetal ook verschillende partnerschappen aangaan.

Zo werd er al een overeenkomst gesloten met een technische Rwandese school waarbij leerlingen stage kunnen lopen bij Manumetal om de nodige praktische ervaring op te doen, maar ook om samen nieuwe producten uit te werken en te produceren. Ook Bag Innovation zal met Manumetal samenwerken: een groep studenten bijt zich vast in een uitdaging die door Manumetal wordt voorgeschoteld.

Bedrijfspartners

 

 

Program coach

    Dominiek Dolphen

Lokale Vertegenwoordiger

        Gaston Niyonzima