Satemwa Tea Malawi

Smallholders Association en FSSC 22000 certificering

 

Ontdek het groeiprogramma...

Photo credits: Anette Kay (Satemwa)

Een duurzaam Zuidbedrijf

Satemwa Tea Estate is een Malawiaanse KMO opgericht in 1923. Het bedrijf produceert kwaliteitsthee en heeft een uitgesproken duurzaam karakter. Naast het behalen van Faire Trade, Rainforest Alliance en UTZ certificaten neemt het bedrijf op verschillende domeinen resultaatsgerichte MVO-engagementen op. Zo stimuleert het bedrijf tewerkstelling van vrouwen en beheert ze een eigen ziekenhuis en school (900 leerlingen) voor werknemers (en hun kinderen) en bewoners uit de omliggende gemeenschappen. Verder ondersteunt Satemwa jaarlijks 130 studenten in het hoger onderwijs door het toekennen van beurzen en is Satemwa lid geworden van de UN Global Compact.

Satemwa heeft bovendien een ‘direct trade partnership’ ontwikkeld met Msuwadzi Small Holder Tea Growers Association. Deze associatie is een groepering van 198 onafhankelijke theeboeren (waarvan 92 vrouwen zijn) die sinds 10 jaar nauw samenwerken met Satemwa in de prodcutie van Speciality Teas. Die samenwerking leidde ertoe dat de associatie onder begeleiding van Satemwa gecertificeerd werd voor Fair Trade, Rainforest Alliance en UTZ. Bovendien stelt Satemwa een out grower manager tewerk die de leden van de associatie traint rond productietechnieken en capaciteitsopbouw. De associatie zette in samenwerking met Satemwa een eigen thee merk op (YAMBA tea) dat in Malawi en buurlanden verkocht wordt.

Value addition als doelstelling

Ongeveer 90% van de geproduceerde thee is zwarte thee (een jaarlijkse productie van om en bij de 2500 ton wordt verkocht aan grote theemerken zoals Lipton, Pickwick en Twinnings). De afgelopen 10 jaar heeft Satemwa geïnvesteerd in de productie van Speciality Teas in samenwerking met de Msuwadzi Small Holder Tea Growers Association. Door de geproduceerde thee verder te verwerken tot groene thee, oolong, witte thee en kruidenthee kunnen de kleine boeren een hoogwaardig product aanbieden aan een meer kapitaalkrachtige markt. Satemwa engageert zich hiermee tot het maximaal toevoegen van meerwaarde aan het product in het land van herkomst.

Voor de verkoop van zwarte thee aan grote merken is geen specifieke certificering nodig, deze grote multinationals zorgen namelijk zelf voor kwaliteitstesting in eigen labo’s. Ook voor het verkopen van thee onder eigen merknaam (zoals de YAMBA thee) is in Malawi en buurlanden geen certificering noodzakelijk. Echter Satemwa wil met haar speciality tea (geproduceerd door de small holders association) ook de internationale markten bereiken. Daarvoor is het opvolgen van internationale voedselveiligheidsnormen essentieel. In Malawi behaalde tot nu geen enkel thee producerend bedrijf zulk certificaat. De certificering zal niet alleen de werknemers van Satemwa ten goede komen maar uiteraard ook de Msuwadzi Small Holders die op die manier de speciality tea en het eigen YAMBA merk kunnen verwerken en verpakken in een gecertificeerde omgeving. Dit zal export buiten de directe buurlanden ook mogelijk maken.

Tea for three: Ontwikkeling van een Noord Zuid partnerschap

Exchange ontwikkelde in de eerste helft van 2017 een partnerschap op om de FSSC 22000 certificering van Satemwa te faciliteren.

De kernelementen in het uitgewerkte groeiprogramma zijn:

1) het opzetten van een multidisciplinaire experten team

2) het opzetten van een partnerschap met een Vlaamse bedrijf

Het experten team bestaat uit vier experten die elk vanuit hun specifieke expertise de begeleiding van FSSC 22000 certificering waarmaken. Dit doen ze vanop afstand en met punctuele opdrachten ter plaatste op scharniermomenten in het groeiprogramma. De experten stellen hun ervaring rond food safety management en verpakkingstechnologie ter beschikking. Dit doen ze door regelmatige bijeenkomsten waarbij via e-mailopvolging en skype conferenties het Satemwa management maximaal betrokken wordt. Aan Vlaamse zijde werd verder een partnerschap opgezet met een gelijkaardig Vlaamse bedrijf dat het engagement opneemt om als partner van Satemwa het certificeringsproces mee te ondersteunen. Stop Spices, een kruidenbedrijf uit Dendermonde, schrijft zich in als partner voor dit groeiprogramma. Dit doen ze door hun expertise rond certificering en verpakkingstechnologie ter beschikking te stellen en door het proces financieel mee te ondersteunen.

Dit innovatieve partnerschap werd door het duurzaamheidsnetwerk The Shift opgenomen als kandidaat voor de Sustainable Partnership Awards 2017.

Stap voor stap voor groei

Tijdens de eerste helft van 2017 werd het voorliggend groeiprogramma gedefinieerd en het partnerschap ontwikkeld. Stop Spices stelde haar infrastructuur en mensen ter beschikking als good practice van een gecertificeerde verpakkingsomgeving. De kwaliteitsmedewerkers van Stop Spices, het multidisciplinair expertenteam en Satemwa zetten een realistische planning op. Vanaf juni 2017 werd ook op het terrein intens samengewerkt. Een grondige assessment markeerde het beginpunt van de verbeterprocessen. In oktober volgden de opzet van een HACCP team, een intense HACCP training, de opstart van kwaliteitsdocumentatie en validatie. In 2018 zullen de activiteiten in het teken staan van implementering en digitalisering met als doel de uiteindelijke certificering aan het einde van het jaar.

Bedrijfspartners

    

 

Program Coach

     Lara Donners

Experts

     Eliane Waterschoot

     Guy Dohogne

      Willy Geeraerts

     Robert Woestenborghs

Lokale vertegenwoordiger

     Edna Chamgwera

     Derek Lakudzala