Sterke vrouwen ondersteunen in de Rwandese hotelsector

Rwanda Chamber of Women Entrepreneurs

Programme Coach
Nadine De Weirdt
Bedrijfspartner
Meld jouw bedrijf aan als kandidaat!

Met de Rwanda Chamber of Women Entrepreneurs (RCWE) heeft Exchange al enkele jaren een goed contact. Deze kamer van vrouwelijke ondernemers maakt deel uit van de Private Sector Federation (PSF) van Rwanda, die maar liefst 10 sectoren vertegenwoordigt in het Centraal-Afrikaanse land. Exchange verzorgde in het verleden al enkele individuele interventies bij sommige van de ondernemers die deel uitmaken van de federatie, dit steeds met heel positieve resultaten.

Begin 2019 kreeg Exchange de vraag naar permanente ondersteuning op kamer niveau, meer bepaald op vlak van toerisme. In het voorjaar van 2019 reisde experte Griet Geudens van Toerisme Vlaanderen naar Rwanda om de verschillende betrokken partners te ontmoeten en na te gaan of de tijd rijp was voor een groeiprogramma. Haar antwoord was duidelijk: hier ligt potentieel!

Exchange zette de zoektocht in naar de ideale coach om dit nieuwe groeiprogramma te begeleiden en vond die in Nadine De Weirdt, business consultant bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Vanuit Vlaio begeleidde Nadine reeds verschillende opdrachten voor ondernemers in de toeristische sector én werkt ze vaak nauw samen met Toerisme Vlaanderen.

In oktober 2019 ging Nadine ter plaatse aan de slag; via workshops en intensieve interviews werden de noden van alle betrokken partners gecapteerd. Daarna legden Nadine en de leidende dames achter de sterke Chamber of Women Entrepreneurs samen de puzzel voor het groeiprogramma dat vanaf begin 2020 zowel het personeel als het management uit de hotelsector zal versterken.

Het personeel zal trainingen krijgen in drie domeinen: front office, housekeeping en food & beverage. Voor de managers zal er een lerend netwerk worden opgericht waarbij ze vooral van elkaar kunnen leren, begeleid door lokale experten en Exchange experten. Ook zullen deze managers trainingen kunnen volgen rond management in toerisme. Leerkrachten van lokale trainingsinstituten zoals UTB (University of Tourism, Technology and Business) en Vatel Hotel & Tourism Business School krijgen de kans om ook deel te nemen aan deze trainingen. Hoe sterker zij staan als leerkrachten, hoe sneller de nieuwe lichting afgestudeerde studenten direct kan worden ingezet in de Rwandese toeristische sector.

Coach Nadine zal zoveel mogelijk proberen af te stemmen met coach Griet Geudens die het programma rond toerisme in Oeganda begeleidt, zo kunnen experten in beide landen worden ingezet en kan kennis op regionaal niveau worden uitgewisseld.

Zet Rwanda maar alvast op je lijst van reisbestemmingen!