Mozambique

De toekomstige export hub van Zuidoost Afrika

Mozambique staat bekend om haar woelig verleden. Na haar late onafhankelijkheid van Portugal reikte haar armoede ’s werelds hoogste toppen die de volgende 2 decennia enkel nog verergerde met een burgeroorlog, de inefficiënte socialistische politiekvoering en een economisch wanbeleid.

Met een reeks macro-economische hervormingen, internationaal economische steun en politieke stabiliteit sinds de verkiezingen van 1994, sprong het BBP evenwel van $4 miljard in 1993 naar $37 miljard in 2017.

70% van de Mozambikaanse bevolking leeft in rurale gebieden, rijk aan water, enorm hydraulische energiepotentieel, 400k m² vruchtbaar land, vele minerale bronnen alsook recent geëxploreerd aardgasbronnen. Ondanks de dubbele natuurramp in Centraal-Mozambique begin 2019 (Ida-en Kennethcyclonen) blijft het land niet bij de pakken. Het plant resoluut haar 3 diepzeehavens en relatief vaste pool van arbeidskrachten ten volste te benutten om de lokale economie op te krikken. De sterke band met naburig Zuid-Afrika, alsook de enigste zeeverbinding met landlocked Zimbabwe en Malawi, biedt Mozambique beloftevolle exportperspectieven.

Wil je graag meer te weten komen over ondernemerschap in Mozambique? Vraag dan vrijblijvend onze Country Strategy Paper aan!