Oeganda

Meest ondernemend land ter wereld!

In 2018 ging Exchange resoluut voor een nieuwe strategie. De vzw kiest niet langer voor ‘all round’ maar voor ‘focus’ op enkele landen en sectoren.

Exchange selecteerde vijf focuslanden in Sub-Sahara-Afrika en hanteerde daarbij een aantal weldoordachte criteria:

  • Landen die privé-ondernemerschap erkennen als bouwsteen van welvaart en over een bepaalde basis-infrastructuur beschikken.
  • Zogenaamde ‘frontier markets’ oftewel kleine opkomende landen, met een economische ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. Landen die privé-ondernemerschap mogelijk maken op het vlak van juridisch kader, veiligheid, transport en communicatie, scholing, en de juiste arbeidskrachten.
  • Landen waar de stakeholders van Exchange, haar huidige en mogelijke partners en subsidie-verstrekkers present zijn.
  • Landen die de economische opportuniteit van Exchange als facilitator voor een samenwerkingsbeleid inzien.
  • Landen waar Exchange al een eigen rijke, plaatselijke ervaring en werking heeft.
  • Landen waar Exchange de juiste plaatselijke medewerkers of contacten heeft.

Oeganda staat vaak bekend om haar woelig verleden waarin vooral het Noorden van het land zwaar geteisterd werd door gevechten met het alom bekende Lord's Resistance Army. Het is in deze streek waar kinderen meedogenloos werden losgerukt van hun families en werden omgevormd tot kindsoldaten.

Maar vergis je niet, Oeganda lijkt in niets meer op het land van ruim 20 jaar geleden. Het vormde zich razendsnel om tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld (voorspellingen beweren zelfs dat Oeganda tegen 2026 het op één na snelst groeiende land ter wereld zal zijn) en de groeiende middenklasse biedt een steeds groter wordende consumentenmarkt.

Boven alles wil Oeganda een "safe haven" zijn voor inwoners maar ook voor investeerders. Haar centrale ligging in het economisch ontwikkelende Oost-Afrika maakt de ideale logistieke hub voor de regio. Als een landlocked land zet de overheid daarom ook volop in op het bouwen van infrastructuur om haar reputatie als logistieke hub waar te maken.

Haar liberale beleid zorgde er zelfs voor dat het land tot tweemaal toe, in 2015 en 2017, werd verkozen tot meest ondernemend land ter wereld! Maak kennis met ons Oeganda team en ontdek waarom zij geloven in Oeganda als groeimarkt van de toekomst!

Wil je graag meer te weten komen over ondernemerschap in Oeganda? Vraag dan vrijblijvend onze Country Strategy Paper aan!