EcoWerf organiseert intensieve stage voor Rwandees partnerbedrijf

 

 

Duurzaam partnerschap tussen EcoWerf en Agruni leidt tot stage in België

 

Begin december opende het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf haar deuren voor 3 medewerkers van het Rwandese afvalverwerkingsbedrijf Agruni. Jean-Paul Shiraniro, Jean Marie Munyentwari en John Furaha mochten er een tweetal weken stage lopen. Het stageprogramma dat EcoWerf voor de Rwandezen in elkaar had gebokst, was helemaal afgestemd op de huidige en toekomstige noden van Agruni.

Agruni, a Rwandan company collecting waste, wants to transform garbage into energy.

Afval voor de één, energie voor de ander

in Rwanda

Het Rwandese bedrijf haalt 3/4de van de totale hoeveelheid afval in Kigali op; 80% daarvan is organisch afval. Hoewel puur organisch afval een prachtig basismateriaal kan zijn voor compost, wordt deze methode nog niet toegepast in Rwanda. Een gemiste kans in een land waar 90% van de bevolking afhankelijk is van landbouw.

Het mag dan ook niet verbazen dat EcoWerf in de stage vooral de nadruk legde op het aanleren van composteringstechnieken. Daarnaast regelde EcoWerf ook bedrijfsbezoeken en gaf het bedrijf een introductie over alle andere activiteiten, dit ter inspiratie voor mogelijke toepassingen in Rwanda.

Intensieve stage voor 3 medewerkers van Agruni

De stage startte met een intensief terreinbezoek van de hoofdsite van EcoWerf in Herent waarna er een workshop volgde tussen de drie Rwandezen en enkele experten van EcoWerf en Exchange om een SWOT-analyse uit te voeren van het huidige afvalverwerkingsbeleid bij Agruni. Ook werden de doelstellingen op lange en korte termijn bepaald.

Op dag 2 werden alle composteringsgeheimen uit de doeken gedaan door EcoWerf-experten Dirk en Michaël. Ook werd er even tijd voorzien om een recyclagepark te bezoeken. Veronique zorgde dan weer voor een sessie rond veiligheid.

Later op de week deelden Machteld en Ellen van EcoWerf informatie over hoe het bedrijf de sensibilisering en communicatie aanpakt. Ook dit was een enorme schat aan informatie voor Agruni: hoe sensibiliseer je de Rwandese bevolking om ervoor te zorgen dat ze aan de bron gaan sorteren, een voorwaarde om puur organisch afval te bekomen dat geschikt is voor compost?

Tijdens week 2 kregen de medewerkers van Agruni zelf de kans om mee te gaan bij de vuilnisophaling, een ervaring die zij en de ophaaldienst van EcoWerf niet snel zullen vergeten.

Ook zorgde EcoWerf voor een vergadering met Vlaco, een vzw die al 25 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen behartigt. Verder werd het bedrijf Van Werven bezocht dat veel expertise heeft in het verwerken van plastic afval.

Een duurzaam partnerschap

Het werden twee intense weken met veel indrukken en nieuwe inzichten die Jean Marie, John en Jean-Paul niet snel zullen vergeten. Ze gaan nu zelf met de kennis in Rwanda aan de slag en worden daarin nauwlettend begeleid en opgevolgd door EcoWerf. We kijken uit naar het vervolg van dit duurzame partnerschap en de stappen die Agruni in het afvalverwerkingsbeleid van Rwanda kan zetten en willen alle medewerkers van EcoWerf en coach Wouter Janssens expliciet bedanken voor hun engagement en enthousiasme!

Doneer

Wil jij zelf bedrijven zoals Agruni ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar