Rwandees afvalbedrijf krijgt steun uit pioniersregio Vlaanderen

 

 

EcoWerf start partnerschap met Agruni

 

Rwanda mag al enkele jaren rekenen op indrukwekkende cijfers van economische groei. De verstedelijking die daar vaak mee gepaard gaat, blijft niet achter. Op dit moment woont 18% van de Rwandese bevolking in steden, maar de Rwandese overheid mikt op een verstedelijking van 35% tegen 2020.

Om ervoor te zorgen dat dit efficiënt gebeurt, investeert de overheid heel erg in stadsplanning – en ontwikkeling. Die investeringen moeten ervoor zorgen dat Kigali en zes andere Rwandese steden, groene, gezonde en bruisende centra voor economische activiteit worden.

Goed afvalbeheer is de sleutel tot een gezonde leefomgeving

Eén van de belangrijkste aspecten voor een gezonde leefomgeving is natuurlijk een goed afvalbeheer. Rwanda staat in vergelijking met andere Afrikaanse landen daarin al ver, maar met het zicht op de snelle geplande urbanisatie, blijft de uitdaging groot.

Agruni, een Rwandees bedrijf dat al jaren de afvalophaling in o.a. Kigali verzorgt, gaat graag die uitdaging aan. Op dit moment haalt Agruni 3/4de van al het huishoudafval op in de hoofdstad, vanaf november komt er ook het district Kayonza in het Oosten van Rwanda bij.  Dit opent mogelijkheden!

Agruni, a Rwandan company collecting waste, wants to transform garbage into energy.

Afval voor de één, energie voor de ander

in Rwanda

Compostering als meerwaarde voor de Rwandese landbouw

Omdat 80% van al het huishoudelijke afval in Rwanda bestaat uit organisch afval, wil Agruni  in Kayonza een pilootproject opstarten rond valorisatie van dit organische afval, meer bepaald met betrekking tot de mogelijkheid van compostering van dit afval.

Ruim 80% van de Rwandese bevolking is afhankelijk van de landbouw. Goede compost kan dus voor veel Rwandezen een grote impact hebben. Met de juiste samenstelling kan de compost de oogst significant verhogen.

EcoWerf als partner met jarenlange ervaring

Via Exchange kwam Agruni in contact met het Vlaamse bedrijf EcoWerf, dat instaat voor een duurzaam en integraal afvalbeleid van 27 gemeenten en steden in Oost-Brabant. Naast het sorteren  van allerhande afvalstromen, verwerkt EcoWerf al meer dan 20 jaar groente-, fruit- en tuinafval in haar eigen composteerinstallatie in Leuven. Jaarlijks zet EcoWerf zo'n 50.000 ton gft om tot 20.000 ton compost. Particulieren, land- en tuinbouwers kunnen dit milieuvriendelijk kringloopproduct kopen om hun bodem te verbeteren.

EcoWerf is in die zin de ideale partner om Agruni te begeleiden in hun eerste stappen van compostering. Nog dit jaar mogen twee medewerkers van Agruni bij Ecowerf een stage van 2 weken volgen. Een mooie start van een ongetwijfeld heel duurzaam partnerschap!

rwandees-afvalbedrijf-krijgt-steun-uit-pioniersregio-vlaanderen

Doneer

Wil jij zelf bedrijven zoals Agruni ondersteunen? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar