Turn Waste into Life

 

 

Waste ambassadors worden zelfstandige ondernemers

Bergrivier municipality in South-Africa runs a programme called "Garbage and waste as an opportunity".

Afval als opportuniteit

in Zuid-Afrika

Begin 2019 werd besloten om het groenafval van de gemeente Bergrivier te composteren met behulp van waste ambassadors. Om op een correcte, efficiënte manier van start te gaan, bezocht een Exchange expert in composteren (Myriam De Munter) in april 2019 Bergrivier Municipality en initieerde de waste ambassadors voor wat betreft composteren.

En met succes! Op dit moment produceert het Velddrif-team, een van de 3 teams van waste ambassadors, reeds compost van goede kwaliteit.

 

Onze coach, Katia T'joen, ging ter plaatste om samen met het gemeentebestuur de huidige challenges in kaart te brengen en de volgende stappen van het programma af te stellen. Aangezien de financiering voor het betalen van de salarissen van de waste ambassadors tegen het einde van dit jaar zal uitgeput zijn, zullen de drie groepen waste ambassadors (Velddrif, Porterville en Piketberg) zich moeten registreren als onafhankelijke ondernemers, ook wel co-ops genoemd. Hierdoor kunnen ze de compost verkopen en de kost verdienen met de gegenereerde inkomsten uit de verkoop. Tot eind 2021 zullen deze nieuw gevormde coöperaties worden beschouwd als onderdeel van het VVSG-project / programma. Deze opzet geeft de coöperaties de tijd om zich de komende twee jaar te professionaliseren.

In Zuid-Afrika zijn er verschillende instanties die kleine bedrijven naar professionaliteit begeleiden. LED Bergrivier zal de rol van facilitator op zich nemen. Het is dan aan de coöperaties zelf om de volgende stap te zetten en zich in te schrijven voor de voorgestelde trainingsprogramma's. De technische afdeling van Bergrivier Municipality volgt de voortgang van de nieuw gevormde coöperaties en zorgt ervoor dat de nodige trainingen worden ontvangen.

De komende twee jaar moeten ook kwesties als landgebruik, de hoeveelheid compost die aan de gemeente moet worden teruggegeven, worden aangepakt.

Er werd besloten om zich te concentreren op de volgende acties:

  • Exchange zal deskundig advies via een gerenommeerd composteringsbedrijf aanleveren.
  • Het organiseren van bezoeken voor het hele Velddrif-team aan Lumbri Compost in de gemeente Witzenberg (een zuster gemeente die ook werkt volgens het systeem van waste ambassadors) en aan lokale boeren met goede composteringsmethoden.
  • Het organiseren van tweewekelijkse bezoeken aan de nieuw gevormde teams in Piketberg en later Porterville.

Om de samenwerking tijdens de transitieperiode te ondersteunen, stelt LED voor om de hulp van mentorstudenten in te schakelen. Twee zijn er al toegewezen aan Porterville en Piketberg. Een derde wordt aangevraagd en zal toegewezen worden aan Velddrif. Deze studenten beschikken over een specialisatie in landbouw en blijven 18 maanden bij de gemeente.

Doneer

Wil jij zelf graag gemeenten als Bergrivier en Witzenberg ondersteunen in hun duurzame projecten? Dat kan!

Doe een gift en word vriend van Exchange

Donaties vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar