Upgrade naar zero waste

Cederberg Municipality

 

Programme Coaches
Anne Vandeputte

In Zuid-Afrika wordt steeds vaker ingezet op een degelijk afvalbeheer. De regenboognatie doet beroep op haar gemeenten om actief werk te maken van een degelijk beleid waarbij de lokale bewoners een belangrijke schakel spelen in het beheren van afval. Samen met de gemeenten Bergrivier en Witzenberg zet Exchange zich reeds volop in om deze lokale initiatieven te ondersteunen.

Ook de gemeente Cederberg, gelegen ten Noorden van Kaapstad in de Western Cape, start nu zo'n zero-waste initiatief. Met onze opgebouwde ervaring en kennis is Exchange de ideale partner op Cederberg bij te staan in haar missie. Exchange zal namelijk technische bijstand en knowhow bieden om het afvalbeheer te versterken en recyclage-initiatieven te bevorderen samen met de bestaande recyclers. Door samen te werken met bestaande recyclers, ofwel lokale zelfstandigen en bedrijven die reeds actief zijn in het recycleren van afval, creëert het partnerschap bovendien belangrijke economische opportuniteiten!

Er wordt ingezet op verantwoord beheer van de afvalstromen door maximale sortering aan de bron van de recycleerbare afvalstromen, hergebruik van organisch afval door middel van compostering en ondersteuning van recyclage bedrijven in de uitvoering van hun business plannen. Daarnaast zullen bewustwordingsprogramma’s het afval sorteren aan de bron bevorderen en zal er werk worden gemaakt van duurzame overslagstations en inleverpunten.

Proper toerisme tussen de rotsen!

in Zuid-Afrika

Zero-waste toerisme!

Uniek aan het partnerschap met Cederberg is dat afvalbeheer niet de enige focus wordt. In een tweede traject wordt namelijk ingezet op het bevorderen van toerisme. Daarom bekijken de gemeente Cederberg en de plaatselijke Kamer van Koophandel en Toerisme samen hoe de recyclage activiteiten verder kunnen worden ontwikkeld. Er is oog voor de samenhang tussen het bevorderen van toerisme in de regio en het behoud van een natuur vrij van zwerfvuil!

Wil je meer te weten komen over ons toerisme programma met de gemeente Cederberg? Neem dan even een kijkje op deze pagina!